zen phone

Mijn zoektocht naar een rustiger digitaal leven is iets wat steeds blijft doorgaan. Af en toe neem ik onder de loep of ik de manier waarop ik digitaal leef nog wel fijn vind, en of ik wat aanpassingen wil doen. Als je al een tijdje met me meeleest, dan weet je dat ik digitaal minimalisme interessant vind, een digitale detox gedaan heb en daarna van mijn iPhone een dumbphone heb gemaakt. Vandaag schrijf ik graag eens op wat die dumbphone me gebracht heeft.

Mijn conclusie na een half jaar mijn telefoon wat ‘dommer’ gebruiken, is dat ik uiteindelijk voor een middenweg heb gekozen. Dat voelde eerst als jammer, want het gaf ontzettend veel rust om alleen te kunnen smsen en bellen ermee. Maar een dumbphone zonder internet gaf ook veel beperkingen. De meeste daarvan waren nog wel te omzeilen, maar er waren ook genoeg dingen die gewoon lastiger werden of zelfs niet meer mogelijk waren. Gaandeweg heb ik mijn telefoon iets minder dumb gemaakt. En heeft het me geleerd om af te wegen wat wel en niet belangrijk is voor mij. Het heeft me tot de perfecte middenweg gebracht. Een middenweg die voor nu heel goed voelt. En zolang het dat doet, mag het blijven.

Het heeft me vooral doen beseffen dat een digitaal apparaat mij moet dienen. Het apparaat zou zich in principe kunnen aanpassen aan mijn wensen. Als je die wensen helder hebt, is het eigenlijk niet lastig om het zo in te richten dat het bij je past.

Mijn zoektocht ging dus vooral om het optimaliseren van mijn telefoon in de functionaliteiten die ik nodig heb. Met het idee dat de dingen die ik leuk en handig vind, mijn leven verrijken. En dus ook vooral op geen enkele manier negatief beïnvloeden. Over elke app die nu op mijn telefoon staat, heb ik nagedacht.

En zo blijkt, er zijn apps waar ik niet zonder kan. Maar dat zijn inmiddels eigenlijk alleen apps die me helpen om mijn hobby’s uit te voeren of mijn leven fijner te maken. Apps die allemaal iets te maken hebben met foto, video of documenteren (one second everyday, a selfie a day, vsco, unfold, dat soort apps). Dit zijn geen apps waar ik mijn tijd op verdoe, want ze zijn functioneel.

Bij andere apps komt dan een stukje overweging. Sociale apps, wat doe ik daarmee? Zet ik de Instagram app er wel of niet op? Want negatief: het oneindig scrollen ligt op de loer. Positief: meer contact met gelijkgestemden en de dingen die ik maak op een makkelijke manier delen.

De mooie middenweg hierin, is dat ik het met Instagram anders heb aangepakt. Geen persoonlijk account meer, maar een functioneel account, alleen voor mijn post. En niet iedereen willen volgen, maar heel selectief zijn in wat je te zien krijgt. Deze verandering heeft eigenlijk nog de grootste impact gehad. Want hierdoor ben ik anders gaan kijken naar apps die je tijd opslurpen. Soms moet het even een klik maken in je hoofd, of moet je zien hoe je het net even anders kunt inrichten voor jezelf, om het wel naar wens te maken. Ik wilde namelijk niet meer hersenloos scrollen, maar tegelijkertijd ook de leuke dingen van Instagram niet opgeven. Door het op deze manier voor mezelf in te richten, is er geen hersenloos scrollen. Er is alleen leuk contact met gelijkgestemden, ik deel foto’s waar ik blij van word en ik zie mooi werk van anderen. Ik gebruik de app dus vooral functioneel. En hij gaat een stuk minder open dan voorheen. Voor mij een hele positieve verandering!

Eigenlijk wilde ik alleen maar een kort blogje schrijven over hoe ik het uiterlijk van mijn telefoon heb aangepast om het nog rustiger te maken. En toen kwam er dit hele blogje uit! Maar dus hier alsnog over mijn ‘zen phone’ ; )

Wat ik tijdens mijn dumbphone-tijd ook in gebruik genomen heb, is een zwart-wit scherm. Dit kun je op je iPhone makkelijk instellen. Enige nadeel: foto’s bekijken gaat dan ook in zwart-wit. En om dat steeds te wisselen, vond ik lastig. Dus ik heb een andere manier gezocht.

Ik downloadde het icon en wallpaper pack van Phikfyn en installeerde voor de apps die ik gebruik een nieuw icoontje met bijpassend wallpaper. Zoveel rustiger!

Mocht je zelf ook nieuwe icoontjes willen instellen op je iPhone, dan doe je dat zo:
> Download icoontjes (veel zijn er gratis te vinden, of kijk op bijvoorbeeld Etsy)
> Zet de icoontjes als afbeelingen op je telefoon en stuur ze naar je bestanden (het vierkantje met de pijl erin + Zet in mijn bestanden)
> Open de app Opdrachten en klik rechtsboven op de +
> Kies Open app en klik bovenaan op ‘app’ om een app uit te kiezen
> Kies de app die je een nieuw icoon wil geven
> Klink helemaarl onderin op het delen/verzenden icoon (het vierkantje met de pijl erin)
> Klik op Zet op beginscherm
> Geef je icoon de naam van de app en klik op het gekleurde icoontje, om er je eigen icoon aan toe te voegen
> Klik op Kies bestand en zoek het juiste icoon, klaar!

Je hebt je telefoon nu de opdracht gegeven om een app in het vervolg te openen via je nieuwe icoon. Deze zet je op je eerste of tweede tabblad. En het originele icoon van je apps kun je nu op een derde tabblad verstoppen in mapjes. Gooi het origineel icoon niet weg, want dan is je app dus ook van je telefoon.

Nu kun je je hele scherm zo inrichten hoe jij het handig vindt.

afbeelding: Екатерина Гуща

4

comments

 1. Hé Luus, hoe grappig weer! Ik heb voor begin maart een post gepland met hoe mijn telefoon er uit ziet. Ik noem de mijne een minimalist phone, haha. Het is alsnog helemaal anders dan bij jou, maar het principe is wel wat hetzelfde.
  Heb ook een tijdje andere icoontjes gebruikt, maar nu gebruik ik een launcher waarbij geen icoontjes te zien zijn. En bij mij is het zo ingesteld dat mijn scherm vanaf 21u avondstand gaat en dan automatisch alles in grijswaarden komt. Ik vind het dus echt verrassend hoeveel minder leuk Instagram en co dan zijn!

  1. Haha, weer met dezelfde dingen bezig 😀 Ik ben benieuwd naar je post!
   Zo’n launcher heb ik nog niet geprobeerd. Heb je trouwens wel weer je smartphone of nog steeds de dumbphone die je een tijdje geleden had?
   Die grijswaarden zijn echt fantastisch he!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *