wat ik geleerd heb van mijn digitale detox

Ik schreef al over digitaal minimaliseren, een dumbphone gebruiken en ik las een boek over het onderwerp. Je kunt wel zeggen dat ik er best veel mee bezig ben de laatste tijd. En ik wilde met jullie delen waar ik achter ben gekomen en wat het me tot nu toe gebracht heeft.

ik heb helemaal niet zoveel apps nodig

Mijn iPhone heb ik omgetoverd tot dumbphone en sinds ik dat gedaan heb, wil ik niet meer terug naar smart. Ik gebruik dagelijks eigenlijk nog maar heel weinig apps: mijn agenda, mail, whatsapp, safari en camera worden het meest gebruikt. Daarna komt: Spotify, notities en het weer. Dan zijn er nog wat apps die ik gebruik voor mijn blog en die hebben allemaal te maken met foto’s maken en bewerken.

home is where the wifi is

Als ik buiten de deur ben, dan heb ik geen wifi meer en dus geen internet. Home is where the wifi is, is in dit geval ook echt zo ; ) Dit was in het begin heel even wennen, want als ik onderweg iets wilde opzoeken op internet, dan ging dat niet! De meeste dingen die ik wilde opzoeken, moest ik dus bewaren tot thuis. Ik heb met mezelf afgesproken, dat als ik écht heel dringend iets moet opzoeken, dat ik dan mijn internet even mag aanzetten. Maar dan moet het een noodgeval zijn. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd en ik denk ook niet dat het snel gaat gebeuren.

De eerste keer dat ik op de fiets een route wilde opzoeken en Google Maps opende was het zo’n ‘ohja shit’ moment. Google Maps werkt alleen met internet. Of, wat ik later thuis ontdekte, ook offline als je zelf een kaart download (maar wel alleen voor auto routes). De kaart van Nederland heb ik nu dus offline op mijn telefoon, zodat ik de weg altijd wel nog kan vinden ; )

ik sms en bel meer

Onderweg geen wifi hebben, is dus ook onderweg geen Whatsapp hebben. Daardoor heb ik gemerkt dat ik mensen waarmee ik afgesproken heb, sneller bel dan app als ik buiten de deur ben. Dan heb ik meteen antwoord. En als het niet dringend is, maar ik niet kan wachten tot Whatsapp thuis, dan sms ik. Mijn bundel heb ik daarom ook gewijzigd. Ik ga nu dus door het leven met nog maar 500MB internet (minder ging niet bij mijn provider) en onbeperkt smsen en bellen. Als mijn abonnement is afgelopen in december, en ik dit blijf doen, dan overweeg ik om over te stappen naar een abo zonder internet.

ik moet dingen soms anders oplossen

Ik sta bij mensen die me irl kennen bekend als ‘Luus de goochelaar’. Hahaha. Die naam heb ik ooit gekregen omdat ik schijnbaar bij veel dingen zeg ‘dat Google ik wel even’ als ik iets niet weet. Ik ben dus zo iemand die de hele dag door best veel opzoekt op internet (ik ben heel nieuwsgierig). Dat opzoeken gaat nu dus niet altijd meer overal.

Ik heb gemerkt dat ik bij het boodschappen doen wat vaker personeel iets vraag, wat ik vroeger op mijn telefoon opgezocht had. Of dat ik voordat ik ergens naartoe ga, al moet nadenken of ik nog iets moet opzoeken of nakijken. Omdat dat later niet gaat. Vaak doe ik dat ook niet, en dan moet ik iets ter plekke oplossen. Je leert ermee omgaan : )

90% van de informatie die ik opzocht, is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Is het nu echt zo belangrijk om te weten in welke films die acteur nog meer heeft gespeeld, of wanneer het nieuwe seizoen van een serie uitkomt en daardoor weer in een rabbit hole terecht komen? Nee.

ik heb veel meer rust en meer vrije tijd

Een van de allergrootste voordelen, en ook de grootste reden waarom ik overgestapt ben naar een dumbphone, is de rust en tijd die ik gekregen heb. De eerste paar dagen merkte ik dat ik mijn telefoon soms nog uit gewoonte wat vaker erbij pakte. Maar dan merkte ik ook al snel dat er gewoon niets te doen of zien was op dat ding.

ik geniet meer van ‘gewoon zijn’

Kun jij je de laatste keer nog herinneren dat je ergens stond of zat en wat langer moest wachten? Ik greep na een paar minuten altijd naar mijn telefoon. En als ik niet per se iets had om na te kijken, dan verzon ik altijd wel iets wat ik kon doen. Ik had me door de jaren heen aangeleerd om mijn telefoon er bij te pakken als een soort automatisme. Door mijn dumbphone heb ik dat – gelukkig – weer afgeleerd en nu kan ik weer genieten van om me heen kijken als ik ergens ben, luisteren naar de geluiden om me heen, mensen bekijken. Gewoon, in het moment zijn.

ik ben bewuster aanwezig en heb meer aandacht

Deze past goed bij de vorige. Ik merk dat ik thuis op de dagen met L veel bewuster aanwezig ben. Ik heb wat meer geduld en meer begrip voor dingen. Voor mijn dumbphone probeerde ik tussen het spelen door een soort pauze te nemen door mijn telefoon te pakken. Ik was de hele dag ‘aan’ en probeerde ook de hele dag gezellig te doen met haar. Dan was ik ’s avonds doodmoe. Oh en begrijp me niet verkeerd trouwens, ik vind het heerlijk om de hele dag met haar te spelen! Maar na 3 uur aan één stuk spelen, heb ik wel vaak echt even een dipje en pauze nodig.

Nu ik geen smartphone meer heb, merk ik veel sneller wanneer ik die pauze nodig heb. Nu kan ik door de dag heen beter voelen wanneer het even genoeg is en iets doen om op te laden, in plaats van langzaam leeglopen. Ik hoef me niet meer terug te trekken op social media op mijn telefoon.

ik voel me kalmer

Hier was ik heel benieuwd naar. Gaat het iets doen voor mijn hoofd? Gaat het mijn hoofd rustiger maken? Daar kan ik gelukkig ja op antwoorden. Ik heb het idee dat ik de afgelopen jaren steeds meer mijn eigen stem in mijn hoofd ben kwijtgeraakt. Dit is lastig uit te leggen, maar ik probeer het ; ) Het is altijd al druk geweest in mijn hoofd, onrustig. Stel je voor dat je elke dag miljoenen gedachten hebt die van hot naar haar springen. Dat is druk, maar je leeft ermee.

De afgelopen jaren (en ik denk zelf dat de steeds sneller wordende maatschappij en dingen als smartphones en notificaties daar ook mee te maken hebben), werd het steeds onrustiger in mijn hoofd. De gedachten in mijn hoofd gingen van honderden naar miljoenen, leek het wel. En mijn ‘eigen stem’ hoorde ik steeds minder. Het leek vooral veel ruis van buitenaf.

Het voelde alsof ik mijn eigen stem kwijt was en ik denk nu achteraf dat dat komt, omdat er op dagelijkse basis geen tijd en plek was om ernaar te luisteren. Ik werd constant door iets afgeleid. En een groot deel daarvan kwam door mijn telefoon. Het vaak checken, reageren op berichtjes, dingen opzoeken. Onrust! Nu ik meer momenten vrij heb op een dag omdat ik niet hoef te kijken, geeft dus ook meer ruimte in mijn hoofd om weer eens wat heldere gedachten te hebben.

ik geef mijn geld bewuster uit

Ik zie geen advertenties meer op social media en ik heb op mijn telefoon geen app meer van Vinted en Marktplaats. En ik kijk ook niet meer echt op internet naar webshops. Er zijn minder momenten dat ik door zo’n advertentie iets koop en minder momenten dat ik in de verleiding kom om op Vinted te scrollen. Minder verleiding = minder geld uitgeven. Zo simpel kan het zijn.

wat ik geleerd heb, de conclusie

Dat 70% van de apps die ik gebruikte niet essentieel waren. Maar wat is dan nu wel essentieel? Me kalmer voelen, meer aanwezig zijn, weer heldere gedachten kunnen hebben, meer contact met mijn omgeving en minder geld uitgeven.

Ik zie mezelf niet snel meer teruggaan naar een smartphone want de voordelen zijn echt veel te groot! Ik ben dan ook superblij dat ik dit geprobeerd heb en ik kan het wel een life changing keuze noemen. Wie had dat gedacht!

illustratie: mattblease

0

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *