van je smartphone een dumbphone maken

In mijn vorige post schreef ik over hoe je in 30 dagen kunt afkicken van social media apps en digitaal kunt minderen. Inmiddels heb ik mijn hele telefoon flink aangepast en er een dumb phone van gemaakt.

Een van de meest rigoureuze oplossingen om te digiminderen, is een dumbphone nemen. Je weet wel, het tegenovergestelde van een smartphone ; ) Dit zijn de telefoons die nog kennen van de jaren 90, waarmee je alleen kon bellen en smsen. De goede oude tijd van de Nokia 3310.

Ik heb er heel even over nagedacht om over te stappen naar een dumbphone, maar besloot al snel dat met 2 telefoons rondlopen toch wel echt te lastig is. Want mijn iPhone heb ik echt nodig om foto’s te maken. Dat ging dus al snel niet meer door.

Na een rondje internet kwam ik erachter dat ik van mijn iPhone ook heel makkelijk een dumbphone kan maken. En dat is natuurlijk ook weer helemaal naar eigen smaak aan te passen. Hieronder leg ik je uit hoe ik het gedaan heb en hoe jij dat ook kunt doen, mocht je daar behoefte aan hebben. Voor Android telefoons is dit ook mogelijk, maar daar heb ik helaas geen voorbeelden van.

zo dumb mogelijk

Als je een dumbphone wil gebruiken, dan is de belangrijkste stap; zet je mobiele data uit! Hierdoor kun je alleen op internet als je op wifi zit (heerlijk rustig). In mijn geval alleen thuis en op werk. En als je echt helemaal dumb wil gaan, dan kun je zelfs je wifi nog uitzetten.

Bij een iPhone doe je dat zo: instellingen > mobiel netwerk > mobiele data uitvinken

Je krijgt nu wel nog belletjes en smsjes binnen, maar kan alleen nog whatsappen of internetten als je wifi hebt. Als je dit doet, laat mensen in je omgeving dan wel even weten dat je buiten de deur alleen smsjes kunt ontvangen of kunt bellen. Als iemand je echt nodig heeft, lees je je whatsapp berichtjes dus niet.

Voor mij is het voor dit moment prettig om de wifi wel nog aan te hebben. Mocht ik het aandurven, dan ga ik die ook uitzetten. Maar daar moet ik nog even over nadenken. Zet je hem helemaal uit, dan is het wel fijn dat je zo bijvoorbeeld 1 of 2 momenten op de dag kunt inplannen om de dingen die je moet nakijken (mail, whatsapp berichten die je gemist hebt en andere dingen) dan op je laptop kunt doen. Zo is het veel meer ingekaderd.

Dan is er ook nog een tussenweg met wifi aan laten, zodat je wel nog whatsapp berichten binnen kunt krijgen (want in feite is dat niet heel veel anders dan een smsje krijgen); je safari blokkeren:
instellingen > screen time > content & privacy restrictions > aanvinken > zoek safari en zet uit

verwijderen en uitzetten

Een belangrijke volgende stap is, alle afleiding weg. Dat doe je door je niet-essenti√ęle apps te verwijderen. Heb je dat gedaan, zet dan alle notificaties uit. Ik heb alleen whatsapp, smsjes en telefoongesprekken aan laten staan. De rest is uit en lekker rustig.

Een andere fijne tip die ik tegenkwam, is je home screen zo leeg mogelijk maken. Mijn home screen ziet er nu zo uit als op de foto hierboven.

image

Nog meer rust? Zet je telefoon op zwart-wit! Ga in je telefoon naar: Toegankelijkheid > weergave en tekstgrootte > kleurfilters > aan

Wil je altijd snel de keuze hebben om te switchen tussen zwart-wit en kleur? Zet dan een knop in je bedieningspaneel: instellingen > bedieningspaneel > snelle opties voor toegankelijkheid > kleurfilters
Je kunt door rechtsboven naar beneden te swipen nu heel gemakkelijk je kleur kiezen.

Het duurde voor mij niet lang om te wennen en vond het gelijk heel prettig en rustig! En als ik foto’s wil maken of bekijken, zet ik de filter snel aan of uit. Werkt voor mij super!

Wat schijnbaar ook helpt om afleiding te minimaliseren, is reduced motion aan te zetten: toegankelijkheid > beweging > verminder beweging
Sommige mensen zeggen dat het uit hebben van deze optie bijdraagt aan een gevoel van telefoon verslaving.

Notificaties van die paar apps waarvan je ze wel toelaat, kun je natuurlijk ook instellen. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld helemaal geen voorbeeld te laten zien van een binnengekomen berichtje = minder vaak kijken naar je telefoon.

En de laatste: gebruik zoveel mogelijk (essenti√ęle) apps in je browser. Wat dat voor mij inhoud is dat ik alles in safari nakijk en niet in een app: Gmail, Vinted en Marktplaats, Feedly, afvalkalender. In Safari heb ik nu een rijtje bladwijzers van de belangrijkste dingen die ik denk nodig te hebben. Maar zelfs dat zou ik ook gewoon thuis op mijn laptop kunnen checken.

hardcore dumbphone

En dan is er nog de optie om het √©cht hardcore aan te pakken. Met de app blankspaces. Deze app geeft je een nieuw homescreen dat h√©√©l minimalistisch is. Je voegt een aantal opties toe en dat is het enige wat je gebruikt. Super clean, geen afleiding. Zo heb je toch dat dumbphone gevoel, maar toch nog je camera bijvoorbeeld.

1

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *