slow living

De laatste tijd heb ik me verdiept in slow living. Het blijkt iets te zijn wat ik de afgelopen jaren – zonder het te weten – nastreef. De informatie die ik erover heb gevonden blijkt erg interessant, en wil ik daarom ook met jullie delen. Want ik denk dat iedereen er wel iets uit kan halen wat een verrijking voor je leven kan zijn. Let’s dive in!

het tempo van je leven vertragen

Als je slow living letterlijk vertaald, dan zou het betekenen dat je het tempo van je leven vertraagd. Dat klopt niet helemaal… Het is vooral het eren en vieren van diepe verbondenheid met mensen, plaatsen en dieren in het nu. Én je inzetten voor een evenwichtige manier van leven voor alle generaties na ons op het gebied van natuur, milieu en economie. Je kunt het zien als een holistische levensfilosofie, waarbij je vanuit een reflectieve benadering naar het dagelijks leven kijkt. Je leeft met aandacht en intentie, op een bewuste en diepgaande manier.

De levensstijl van iemand die ‘slow leeft’ bevat een aantal dingen. Belangrijk is een doelgericht en bevredigend leven leiden en met intentie en bewustzijn door het leven gaan. Het draait vooral om in balans proberen te zijn, leven met gemak – oftewel niet forceren – en low stress. De manier waarop er om wordt gegaan met de mensen om zich heen is open en in connectie. Ze zetten zich af tegen haast hebben en druk zijn.

Dat klinkt best wel interessant toch? Vooral in de tegenwoordige maatschappij die steeds veeleisender, sneller en onpersoonlijker wordt…

als je zelf aan de slag wil

Een aantal tips die ik gevonden heb of zelf heb ervaren de afgelopen jaren. Wie weet heb je er wat aan.

begrijp wat ‘druk zijn’ betekent in je leven 

Een van de dingen die je niet doet als je slow wil leven, is het druk hebben. En het druk hebben, dat is voornamelijk een gevoel. Want het is iets dat je voor een groot deel zelf in de hand hebt. Je kunt er namelijk zelf voor kiezen of je een drukke of eerder rustige baan wil of hoe vol je je agenda na werk plant. Het klopt dat we niet altijd invloed hebben op hoe druk je baan is, maar je kunt wel leven met de intentie er iets aan te doen als het te druk wordt. Om op zo’n moment de juiste keuzes te maken.

onderzoek wat je écht belangrijk vindt 

Zoek uit wat je prioriteiten zijn. En met prioriteiten bedoel ik vooral de dingen die je echt blij en gelukkig maken, waarvan je zou willen dat je er meer tijd voor had. Bijvoorbeeld tijd met je familie doorbrengen, de hobby’s waar je graag mee bezig bent, etc.

zeg nee tegen alles wat niet op je prioriteitenlijst staat 

Je hebt zojuist een prioriteitenlijst opgesteld en kunt nu duidelijk zien wat je tijd echt waard is. Alles wat niet op die lijst staat, heeft vanaf nu geen (of minder) plaats in je leven om je tijd op te slokken. Hierdoor komt er meer tijd vrij om te besteden aan de dingen waar je echt van geniet, en zal je leven meer vervuld voelen. En jij je minder druk!

minimaliseer voor een simpeler leven 

Dit onderdeel is een optie, maar geen must. Slow living gaat voor sommige mensen hand in hand met simpel living, maar dat hoeft niet perse zo te zijn. Simpel leven betekent geen onnodige materialistische spullen hebben. Geen huis vol spullen die je niet gebruikt, want ook dat kan je een bedrukkend gevoel geven waardoor je je niet vrij voelt. Je kent vast wel de Mari Kondo methode, waarbij je alleen de essentiële dingen behoud en alles wat geen ‘joy sparkt’ weg doet. De essentie ervan is om je ecologische voetafdruk te verkleinen en je leven minder ‘vol’ te maken en houden.

oefen om aanwezig te zijn 

En dan bedoel ik niet aanwezig in de zin van overval bij zijn, maar aanwezig in het moment. Als je iets aan het doen bent, zorg dan dat je dat ook aan het doen bent…. oftewel, zorg dat je aandacht erbij is en niet ergens anders. Een van de meest essentiële dingen om je niet gejaagd en druk te voelen.

plan leegte in je agenda in 

Een van de fijnste dingen die ik de laatste jaren aan het doen ben, is altijd meer tijd inplannen voor afspraken of to do’s dan ik nodig heb. Zo kun je alles rustig aan doen en heb je geen haast. Heerlijk! Ook belangrijk, plan vaker een halve of hele dag (of zelfs een heel weekend) helemaal niks. En zorg er dan ook voor dat die tijd echte vrije tijd blijft.

ga op informatie dieet 

Mensen verklaren mij wel eens voor gek, maar ik kijk al jaren geen nieuws meer. Ik kon het op een gegeven moment niet meer verdragen… Nieuws staat voor mij gelijk aan negatieve gebeurtenissen. Want laten we eerlijk zijn, hoe vaak wordt er nu iets positiefs gemeld? Vrij weinig of helemaal niet. En daarbij voelt het als mijn tijd verdoen. Alle écht belangrijke informatie kan ik ook opzoeken als ik dat wil. En dat doe ik dan het liefst aan de hand van een (wetenschappelijk) artikel waarin feiten of goede onderbouwde meningen worden gedeeld. Het fijne daaraan is dat ik zelf kan kiezen wat en wanneer ik het tot me neem.

zet al die alarmen uit 

Bij een informatie dieet horen ook telefoon notificaties, of alarmen zoals ik ze noem. Want al die ping geluidjes geven mij hetzelfde gevoel als mijn wekker in de ochtend. Sinds mijn eerste smartphone heb ik altijd het geluid uit staan en komen er geen meldingen binnen. Het enige waardoor mijn telefoon trilt is een Whatsapp bericht (want daar krijg ik het merendeel van mijn berichten binnen) of een telefoontje. En zelfs die zet ik soms even uit als ik daar zin in heb. Alle andere dingen zoals mail, Instagram of andere apps geven mij geen meldingen, want die horen voor mij niet tot mijn prioriteiten. Dat zorgt ervoor dat ik niet de hele dag met mijn telefoon bezig ben, productief kan zijn en niet voor elk klein dingetje het gevoel heb dat ik iets moet doen of moet reageren.

Mocht ik nog meer interessante dingen over dit onderwerp tegenkomen, dan zal ik er weer een stukje over schrijven.

1

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *