Al een aantal jaar ben ik bezig met een weg vinden in mijn social media gebruik.
Zo af en toe heb ik wel eens een weekenddag zonder Facebook en Instagram gehouden. En laatst heb ik Instagram en Facebook er helemaal af gegooid. Mijn online gedrag bevalt me al een tijd niet meer en ik wil er heel graag verandering in, maar ik vind het tegelijk toch ook moeilijk.
In mijn zoektocht naar meer digitale vrijheid neem ik jullie mee. Ik heb het boek Digital Minimalism gelezen en een aantal stappen opgezet om in 30 dagen erachter te komen wat nu écht voor je werkt (want dat is voor iedereen anders).
Hier eerst de stappen. Wil je meedoen, dan raad ik je aan om 30 dagen lang alle social media apps van je telefoon te gooien. Want op die manier kom je er het beste achter wat voor effect zo’n app op je heeft en welke waarde je daaraan geeft. Doe je mee?
1. maak een lijst van alle apps die je gebruikt
Het begint met alles eens goed opschrijven en inzicht krijgen in welke apps je allemaal gebruikt. Heb je dit gedaan, rangschik je lijst dan ook van ‘meest nodig of meest verslaafd aan’ tot ‘eigenlijk stiekem toch best wel onnodig’. Je kunt ook rangschikken naar de tijd die je eraan besteed elke dag of week.
Vraag jezelf bij elke app af waarom je hem gebruikt. Welke waarde levert het op? Besef dat als je 2 uur op een dag zit te scrollen, dat je dan 2 uur van je leven kwijt bent. Hoeveel uur ben je wel niet kwijt per week aan online aanwezigheid? De social media apps zijn gratis, maar je betaalt ervoor met jouw tijd en aandacht.
2. stel doelen
Ga je minderen met je apps of ga je ze helemaal eraf gooien? Wil je serieus gaan digiminderen, dan is het aan te raden om een periode door het leven te gaan zonder deze apps (bijvoorbeeld een maand). Zo kun je echt goed onderzoeken wat een app je brengt en wat juist niet. Dus, gooi ze er maar af! Ja, je kunt het, echt!
3. schrijf op wat je echt wil
Deze stap werkt het allerbeste als je een maand zonder je app(s) hebt gespendeerd. Je gaat opschrijven wat elke app toevoegt aan je leven, positief of negatief. Waarom gebruik je een app? Wat heb je gemist tijdens je app stop? Wil je dat weer terug in je leven? Wat heb je juist niet gemist eraan?
Denk ook na over hoe je social media voortaan wil gaan gebruiken. Alleen om op de hoogte te blijven? Gebruik je het voor je werk of voor je hobby? En wat heb je dan precíes nodig?
Stel jezelf de vraag bij elke app:
“ondersteunt deze app direct iets waar ik veel waarde aan hecht?”
“is deze app de beste manier om deze waarde te ondersteunen of kan het ook anders?”
4. schrijf op waar je je tijd liever aan wil besteden
Het helpt om een lijst te maken van dingen waar je liever tijd aan besteed. Hoe wil je je tijd nuttig besteden? Misschien wil je ’s avonds wat vaker dat borduurwerkje oppakken, of een boek lezen of een stukje wandelen. Maar doe je dat nu niet omdat je veel te vaak op je telefoon zit. Het hebben van zo’n lijst is handig, want zo kun je elke avond makkelijk kiezen waar je zin in hebt. En het zijn áltijd dingen die véél nuttiger zijn dan scrollen op je telefoon. Als je niet precies weet wat voor jou nuttig voelt, gebruik deze maand dan om te onderzoeken wat jouw voldoening en betekenis geeft. Weten wat dat is, is sowieso een heel groot cadeautje voor jezelf!
5. maak je eigen gebruiksregels
Je weet nu wat het is om zonder te leven en je kunt met een schone lei beginnen. Na de dertig dagen is er alleen ruimte in je leven voor technologieën die aan je strenge normen voldoen. Stel regels voor jezelf op.
Voorbeeld van een regel:
“Ik check Instagram één keer per dag na werkdagen en beperk mijn gebruik tot 20 minuten. Ik heb mijn vriendenlijst teruggebracht tot alleen de meest betekenisvolle vrienden die ik wil blijven volgen.”
Voorbeeld van een regel:
Als je via Instagram of Facebook op de hoogte wilt blijven van het wel en wee van kennissen, kun je dat bijvoorbeeld in een half uur op zaterdagochtend doen.
6. deze app(s) komt terug
Een paar tips die kunnen helpen:
Als je wel weer terug wil op social media:
· Bekijk je social profielen niet meer in een app op je telefoon, maar kijk alleen nog op een desktop
· Gebruik een app waarmee je je social media apps voor bepaalde tijd blokkeert, zodat je gebruik begrensd is
· Stop met likes (doei dopamine shotje waardoor je blijft scrollen)
· Zet je telefoon altijd op niet storen (behalve voor je favorieten)
Als je niet meer terug wil op social media:
· Lekker rigoureus, maar je kunt je smartphone inruilen voor een simpele Nokia telefoon die alleen kan sms-en en bellen
foto: honokashima
Geef een reactie