slow drawing

Het is weer zover, ik heb een nieuwe hyperfocus ; ) En dat is deze keer slow drawing. Het verschil tussen slow drawing en ‘gewoon tekenen’ zit hem vooral in het rustiger aan doen en het genieten van de vrijheid en ontspanning die het tekenen van eenvoudige doodles je biedt. De doodles die veelal worden getekend, worden geĆÆnspireerd door de natuur.

Het idee erachter is dus vooral om te vertragen. Je zou het kunnen zien als een manier van mediteren en daarom wordt het ook wel zen doodlen genoemd. Bij zen doodlen ervaar je hoe mindfulness en tekenen samen kunnen gaan, want het laat je een andere kant van creativiteit zien. Je gaat kunst op een procesmatige manier benaderen, zodat het uitnodigend en aardend is. Het kan mensen helpen zich open te stellen voor hun verbeelding, omdat het langzamer gaat en het minder veroordelend is en ook gewoon heel leuk om te doen!

contact maken met jezelf

Een belangrijk onderdeel van het proces is afstemmen op hoe je je voelt. Je maakt contact met je ademhaling en merkt op wat je doet (hoe voelt de pen aan in mijn hand, voel ik hobbels in het papier of is het glad, welk geluid maakt de pen die een lijn maakt). Dit kan allemaal helpen om in een kalmere, meer meditatieve staat te komen.

Zo kan het een handige tool zijn voor mensen met verschillende behoeften. Het is handig voor mensen die meer mindfulness in hun leven kunnen gebruiken, maar het bijvoorbeeld lastig vinden om te mediteren. Maar ook voor iemand die graag kunst maakt, maar het lastig kan vinden om te beginnen (blank page anxiety).

(perfectionisme) loslaten

Waar het ook een fantastische tool voor is, is het overwinnen van perfectionisme. Omdat inspiratie uit de natuur wordt gehaald, zie je eigenlijk meteen dat bij het tekenen van de patronen bijna geen enkele lijn kaarsrecht is. Dat is in de natuur ook zo. Het kan dus als een opluchting voelen dat je het gevoel van perfectionisme los kunt laten. Het doel van slow drawing is ook niet om een mooie tekening te creƫren. Maar juist om op te gaan in het proces van tekenen en je hand het werk te laten doen, zonder veel na te denken.

Zelf merk ik bij het tekenen dat het voor mij echt een les is in loslaten. Want voordat ik begin, heb ik al in mijn hoofd hoe ik wil dat het gaat worden. En dat is juist niet de bedoeling van slow drawing! Dan ga je er niet open in en kun je teleurgesteld worden over het resultaat als het niet naar wens is. Het gaat juist om gewoon maar beginnen en wat doen zonder te weten wat. Door het doodlen leer ik hoe ik dat eerst allemaal aan de kant moet zetten, hoe ik mijn hoofd eerst leeg moet maken door mezelf te vertellen dat ik alleen wat ga kriebelen.

de kunst van het herhalen

Bij zen doodlen teken je vaak klein. Je kunt kleine rondje of vierkantjes in je schetsboek maken en daarin doodlen. Dit haalt verwachtingen ook al weg dat dit een fantastisch kunstwerk moet worden. Je tekent een patroon in je vakje en gaat dan verder naar het volgende vakje. Klein werken neemt de druk weg omdat je niet denkt ‘oh dit wordt slecht, ik kan het niet’, want het is vakje 2 van 10 bijvoorbeeld. Juist door meerdere vakjes of bladzijdes te vullen, krijg je herhaling. En die herhaling maakt de weg weer vrij om te experimenteren. Je krijgt vrijheid om dingen te proberen; wat als ik waterverf toevoeg, of het combineer met een ander patroon, wat gebeurt er als ik mijn niet dominante hand gebruik of hoe ziet het eruit als ik een andere pen gebruik?

Als je slow drawing interessant vindt, dan is Amy Maricle van Mindful Art Studio iemand om in de gaten te houden. Ze zegt zelf: “hoewel het geen kunstzinnige therapie is, gebruik ik mijn opleiding als kunstzinnig therapeut om je over blokkades heen te helpen en weer plezier te krijgen in kunst”. Een van haar werken zie je hierboven.

Mocht je nu helemaal zin gekregen hebben om ook mee te doen, dan kun je je opgeven voor haar gratis wekelijkse doodle classes. Of meedoen met haar nieuwste challenge; van 29 april t/m 10 mei kun je mee doodlen met the inchie challenge. Je kunt je hier opgeven. Een challenge van 12 dagen waarbij je elke dag een vakje van 5 x 5 cm vult.

2

comments

  1. Wat tof om te lezen. De passie spat er nu al van af vind ik! Ik ben benieuwd naar je verdere slow drawing creaties!

    1. Ik zal vast nog wel eens wat delen hier : )

  2. Zo leuk! Het lijkt een beetje op de doodles die ik soms maak tijdens vergaderingen, haha :p Ik ga die challenge eens bekijken, klinkt leuk!

    1. Doodles tijdens het telefoneren of vergaderen worden er ook wel eens mee vergeleken inderdaad! : )

  3. Wat een mooie manier om tot jezelf te komen! Slow drawing is nieuw voor me, maar ik vind het heel aansprekend klinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *