het brievenproject

Die slapeloze nachten zijn dan toch nog ergens goed voor, want ik heb iets bedacht. Iets wat ik zelf enorm interessant vind. Want gaat dit wel lukken? Zijn er mensen die dit überhaupt willen? Gaan we er ook iets van leren? En wat als het toch minder blijkt te zijn dan ik had verwacht?

Op die laatste vraag heb ik meteen al een antwoord; dat hoort bij het proces. Het gaat voor mij juist om mezelf openen voor andere dingen, voor alles. En leren ervan. Als je nu denkt, waar hééft ze het over… lees hieronder maar eens.

dit is een oproepje

Ik schreef al dat het weer kriebelt om brieven te versturen. En in al mijn enthousiasme ben ik met duizend dingen tegelijk bezig om daar weer mee te starten. Maar één ding mist er nog, iemand om mee te schrijven!

Lang heb ik nagedacht wat ik er nu precies mee wil. Vroeger maakte ik snail mails, waarbij het meer ging om hoe de post eruit zag. Daar zat dan ook altijd een briefje bij, maar met de meeste mensen bleef dat toch redelijk oppervlakkig. Ik weet meteen dat ik dat nu anders wil.

Wat ik hoop te vinden, in het kort: een jaar lang een brievenproject met iemand, waarbij we regelmatig (1 of 2 keer per maand – maar mag ook anders) brieven naar elkaar sturen.

het idee erachter

Het idee is om onszelf en elkaar als persoon te verrijken. Om ons leven met elkaar te delen, te ondersteunen in moeilijke tijden, maar ook mee te kunnen vieren bij successen. Om elkaar nieuwe dingen te leren, mooie verhalen te vertellen. Om elkaar de blik te openen. Om de levensvragen die bij ons opkomen aan elkaar te stellen, te filosoferen. Om de mooie dingen in het leven met elkaar te delen.

wat ik hoop dat het mij (en mijn nieuwe projectmaatje) brengt

Ik hoop vooral op meer inzicht in mezelf en andere mensen. Leren zien hoe mooi het is om hetzelfde te zijn, maar ook hoe mooi het is om te schrijven met iemand die anders is, en daar weer veel van te leren. Ook hoop ik te leren om beter te leren vertellen, beter te leren schrijven en mezelf te leren uitdrukken. Het lijkt me een mooie oefening in schrijven én luisteren (of nou ja, lezen). Dat ik zo nóg meer leer genieten van langzame offline dingen (want meer slow living bestaat bijna niet). Dat ik leer de tijd te nemen om elk briefje met mijn volle aandacht te maken, met oog voor detail en de mooiste woorden die ik kan vinden.

waar ik me al op verheug

Wat ik er heel erg leuk aan vind en waar ik nu al naar uitkijk, is me elke keer verheugen als er nieuwe post in mijn (digitale) brievenbus valt. Dat ik een vreugdedansje maak omdat mijn persoonlijke dagboek/therapeut/beste penvriendin (met een knipoog) me weer een briefje heeft gestuurd dat met heel veel aandacht is gemaakt, speciaal voor mij. En ik datzelfde voor iemand anders terug kan doen.

de details

Hoe gaat het er nu echt uitzien? Ik wil mezelf en mijn toekomstige penvriendin nergens op vastleggen, het moet wel leuk blijven. Maar de ideetjes die ik bij de start van mijn brievenproject heb zijn deze:

– we sturen elke maand 1 of 2 brieven (lijkt me realistisch)
– als je een idee wil krijgen van hoe zoiets eruit kán zien, kijk eens bij de meeleesbrieven van De Postfabriek
– als er een periode is dat iemand niet toekomt aan schrijven (door persoonlijke omstandigheden bijv.) dan mag er heus wel geskipt worden. als een brief mentaal te veel is, kan bijvoorbeeld een klein kaartje in de tussentijd ook prima zijn. het gaat om het contact!
– ik sta open voor echte brieven schrijven met pen en papier, maar een digitaal briefje is ook prima
– als het een papieren briefje wordt, weet dan dat ik het niet kan laten om het ook leuk aan te kleden ; ) maar voel je niet verplicht om dat ook te doen
– we hebben de intentie om dit 1 jaar lang te doen, maar blijkt het toch geen goede match, no hard feelings!

en toen

Toen was het afwachten. Ik heb het oproepje in een aantal facebookgroepen over post gegooid en op 3 websites een berichtje geplaatst. Ik ben benieuwd! Hier lees je binnenkort natuuuurlijk of het iets heeft opgeleverd.

0

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *