qi gong

Het is dit jaar 10 jaar geleden dat ik voor het eerst begon met Tai Chi en Qi Gong. Ik heb een aantal jaren lessen gevolgd, het ook weer een aantal jaar uit het oog verloren (door lichamelijke moeilijkheden en omdat er een heleboel nieuwe dingen in mijn leven kwamen), en nu heeft het zijn weg weer teruggevonden in mijn leven.

Daar ben ik heel dankbaar voor, want het geeft me zo ontzettend veel goeds! Het heeft een groot effect op hoe ik en mijn lichaam zich voelt, hoe ik in het leven sta en hoe ik dingen ervaar. Eigenlijk op alles ; ) Het is niet in woorden te omschrijven. Het is iets wat je eigenlijk zelf moet ervaren om te begrijpen.

Ik deel eigenlijk alleen dingen waar ik enthousiast over ben en waar ik achter sta. En hier sta ik 1000% achter. Want mijn motto is: alles wat mij zoveel positiviteit brengt, is het waard om te delen en vermenigvuldigen. Want wie weet heeft iemand anders er ook iets aan. Dus bij deze, mijn ode aan Qi Gong. Voor wie het ook interesseert en wie er ruimte voor heeft.

wat qi gong is

Als je in één zin zou moeten uitleggen wat Qi Gong precies is, dan kun je het zo omschrijven: bewegende meditatie die helpt om fysiek en mentaal meer in balans en harmonie te komen met de natuur, door emotionele spanningen weg te nemen. Maar dat omvat nog lang niet alles. Het wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt voor gezondheidsbehoud en ziektepreventie. Het geeft je de vaardigheden om problemen van binnenuit aan te pakken (pijn, depressie, slapeloosheid, etc).

Qi staat voor adem, levenskracht, levensenergie, vitale energie en spirituele energie, die deel uitmaakt van alles wat bestaat. Gong betekent werken, verzamelen of naar zich toe trekken.

Sinds ik ben begonnen met Qi Gong is er veel in mijn kijk en denkwijze over het lichaam veranderd. Hieronder een stukje van de website van Lee Holden:

Eigenlijk gek dat we in de Westerse cultuur vrij weinig bezig zijn met ons lichaam op deze manier te onderhouden. We staan maar weinig stil bij de connectie tussen ons hoofd/verstand/mind en ons lichaam en wat voor invloed het op ons heeft als dit niet soepel gaat. Ikzelf was voor het ontdekken van Qi Gong ook niet bezig met hoe energie en meridianen in mijn lichaam werken.

Zodra ik door het beoefenen van Qi Gong voelde wat het met mijn lichaam doet – tijdens de les en daarna – wist ik dat de ogenschijnlijk simpele en rustige bewegingen niet zomaar wat bewegingen zijn. Het zijn goed uitgedachte oefeningen die ook echt iets veranderen in je lichaam.

Buiten dat ik rustig word van de vloeiende en meditatieve bewegingen, is het ook makkelijker om stress en spanning los te laten. Ik merk dat ik flexibeler wordt, dat mijn houding verbetert en dat mijn benen sterker worden. Ik oefen nu ongeveer 4 keer per week en soms ook 5 of 6 keer. Als ik een dag niets gedaan heb, dan merk ik het al een beetje. En dan sta ik ook echt te popelen om het weer te doen. Puur omdat het me zo’n goed gevoel geeft. Na een les voel ik aan mijn lichaam dat ik hard gewerkt heb, ondanks dat het redelijk lichte bewegingen zijn. Mijn benen voelen wat zwaar en mijn rug voelt los en flexibel. Er ‘stroomt’ een warme gloed door me heen en innerlijk voel ik me rustig en in harmonie.

als je zelf aan de slag wil

Ik raad je altijd aan om eerst fysieke les te nemen bij een goede leraar. Er zijn nogal wat dingen waar je op moet letten in je houding. En je wil natuurlijk ook de juiste informatie krijgen en niets verkeerd doen.

In Nederland kan ik voor fysieke Tai Chi lessen ITCCA aanraden. Hier kun je de originele Tai Chi Chuan vorm leren. Hierin zit ook veel Qi Gong in verweven.

De Qi Gong lessen die ik nu online doe, volg ik bij Lee Holden. Ik heb lang gezocht naar een leraar die mij beviel. En daarbij goed opgelet of de leraar ook op houding let en diepere kennis weet te delen over Qi Gong. Nu ik wat jaren fysieke ervaring in mijn broekzak heb, weet ik goed waar ik op moet letten en kan ik vrij snel zien (en horen) of een leraar echt weet waar hij het over heeft ; ) Lee kan ik met een gerust hart aanraden : )

Dit was mijn spreekbeurt, haha ; ) Mocht je me iets willen vragen over Qi Gong, je mag me altijd een berichtje sturen.

1

comments

  1. Ik voel je enthousiasme door mijn scherm! Fijn dat het zo goed voor je werkt. Ik ben de laatste tijd ook meer aan het bewegen (geen qi gong) en merk daar ook veel voordelen van en kijk ook altijd uit naar de volgende keer.

    1. Ik zag inderdaad al dat jij ook goed bezig bent de laatste tijd : D Schouderklopje!
      Gek hoe dat werkt hè… een hele tijd niets doen en dan weer ZO blij zijn dat je er mee bezig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *