hoe ik mijn kledingkast duurzaam maakte

Laatst kreeg ik de vraag van iemand hoe het eigenlijk gaat met mijn kledingkast. Of ik nog steeds een wardrobe capsule heb (die maakte ik jaren geleden met twee kledingrekjes) en hoe het gaat sinds het bijhouden van mijn digitale kledingkast.

Een post die al een aantal jaar op zich laat wachten… Maar hier is ‘ie dan: hoe ik tot een duurzame* kledingkast ben gekomen! En hoe jij dat ook kunt doen, mocht je daar zin in hebben ; )

*met duurzaam bedoel ik vooral een kast met alleen dingen die bij me passen en die ik dus ook écht draag. En die niet uitpuilt van de kleding ; )

Toen ik met het uitmesten en aanpassen van mijn kast begon een paar jaar geleden, was mijn doel om een strenge en kritische blik te krijgen op mijn kleding. Om niet om de zoveel tijd iets nieuws te hoeven kopen, maar om mijn kast wel compleet te maken. Het ging daarbij vooral om zorgen voor een goede basis en goed uitzoeken wat nu echt bij me past en wat er gedragen wordt. Geen ongedragen ballast meer. Dat is gelukt!

Dus, hoe het ik het aangepakt?

uitmesten

Het belangrijkste om mee te beginnen is je kledingkast uitmesten. Dit heb ik in een paar etappes gedaan, want ik vond het soms lastig te bepalen of ik iets nog aan ging doen of niet. Soms heb je daar weer een half jaar voor nodig om te zien of je het toch nog eens gaat pakken (het antwoord is meestal nee, weet ik nu).

Dus, eerst uitmesten. Elk item in je kast vastpakken en beoordelen. Dat kan een flinke klus zijn, maar veel dingen weg kunnen doen omdat je ze al een jaar niet hebt aangeraakt, gaat je wel veel goeds opleveren uiteindelijk!

Een goede tussenstap is ook, om eerst de kleding waarvan je twijfelt of het weg kan, in dozen te stoppen en weg te zetten. Heb je er een jaar later nog steeds niet aan gedacht, dan kan het weg.

een capsule

Het is niet voor iedereen weggelegd, dat zeg ik er meteen bij. Want het vraagt nogal wat van je om je kledingkast zo te minimaliseren. De meeste capsules hebben namelijk maar 30-40 items (per seizoen). En ook al klinkt het misschien als niet veel, je zit er zo aan!

Een paar jaar geleden heb ik me hier wel aan gewaagd. En ook dat heeft geholpen met uitvinden wat nu precies mijn smaak is en eisen zijn. Je wordt gedwongen om terug te gaan naar de items die je echt nodig hebt. En je leert goed combineren. Want je moet wel! Hierdoor werd het een stuk makkelijker om kleding te kopen, want ik keek met heel andere ogen ernaar. Het moest in mijn capsule passen. Het werd de basis van wat het nu is.

Als je het een keer wil proberen om je kast nog meer jou te maken, zeker een aanrader! En weet dat je het niet bij 120 stuks hoeft te laten uiteindelijk.

je kledingkast digitaal maken

Dit was voor mij een eye opener. En het maakte het ook een stuk makkelijker om dingen weg te doen, want ik kreeg meer inzicht in wat nu echt mijn lievelingsstukken zijn en wat ik juist nooit draag. Zo weet ik nu bijvoorbeeld, dat ik paper bag jeans heel erg leuk vindt, maar dat ze bij mij nooit goed zitten. Beter weten wat je graag draagt, sluit ook heel veel dingen uit die je dus niet meer hoeft te kopen. Weer een stapje dichter bij een kast die perfect bij je past.

In Notion digitaliseerde ik mijn kledingkast (zie foto hierboven) en maakte ik een simpele tracker. Ik heb even moeten uitzoeken hoe dat op de meest handige en simpele manier kon doen. Maar toen ik het eenmaal aan het werken had, was het mega handig! Ik logde elke avond even wat ik die dag aangehad had, door op een foto van het item te klikken. En zo wist ik na een jaar precies wat de dingen waren waar ik afscheid van moest gaan nemen.

Met de app SKAP heb ik van alle kledingstukken een foto gemaakt. Daarna heb ik ze in mijn Notion template gezet. Met het template kun je ook zelf aan de slag. Er staan voorbeeldfoto’s in die je zelf kunt aanpassen. Leuk aan de Save Your Wardrobe app is trouwens, dat je heel makkelijk setjes kunt maken van je kleding en daardoor ook weer gestimuleerd wordt om meer van je kast te dragen. De moeite om ook eens te proberen!

tadaaaa

Zo, nu is je kledingkast hopelijk al een stuk schoner en kun je – als nodig – gaan aanvullen. In deel 2 schrijf ik over je kledingkast weer opbouwen en hoe je dat kunt doen. Met alleen maar kledingstukken waar je echt blij van wordt. Geen miskopen meer, maar alleen dingen die echt bij je passen. Binnenkort te lezen!

0

comments

  1. Super interessant! Ik wil mijn kleding dus ook al een tijdje in Notion zetten, maar ik zie er enorm tegenop omdat het zelfs na opruimen nog altijd best veel is :’)
    Misschien maak ik er in de vakantie eens werk van! Het lijkt me namelijk ook heel nuttig om te zien welke stuks ik nu precies het vaakst draag en vooral om te zien van welke stuks ik gemakkelijk afscheid kan nemen.
    Ik ben echt iemand die van dingen denkt “misschien draag ik het nog wel een keer want het is wel héél leuk”, om het dan vervolgens toch niet te dragen.
    Een capsule wardrobe is bij mij ook typisch zoiets van willen willen. Ik zou willen dat ik zo’n persoon ben, maar dat ben ik niet, haha :p Ik zie het voor mij echt niet haalbaar. Maar misschien als ik mijn kleding digitaliseer en zie hoeveel ik werkelijk draag, het misschien toch wel kan.

    1. De capsule wardrobe en de notion digitale kast waren allebei veel werk inderdaad. Ik heb wel alles in stappen gedaan en in periodes redelijk ver uit elkaar. Dan is het al wat behapbaarder. Maar alsnog blijft het werk. Moet je zin in hebben ; ) Ik ben uiteindelijk wel heel blij dat ik het gedaan heb, want ik heb nu geen omkijken meer naar mijn kast, hij is precies goed zo. Maar snap ook heel goed dat niet iedereen daar zin in heeft. En net ook wat je zegt, het willen willen speelt daar ook in mee. Gewoon doen wat bij je past, zou ik zeggen : ) Daar word je uiteindelijk het gelukkigst van!

  2. Wat leuk en interessant om te lezen! Ik vind het soms nog wel lastig om kleding weg te doen. Zeker als ik er dan nog niks leukers voor terug heb omdat ik bang ben dat ik anders niks meer te kiezen heb. Meestal kies ik mijn kleding uit wat past bij mijn mood die dag (oh en het weer!). Dus ik heb een wat ruimer gevulde kledingkast dan wat jij benoemd. Maar ik probeer wel kleding te kopen waar ik langer mee doe. Dat resulteert vaak wel, dat wanneer het al een paar jaar (of langer) oud is, het niet meer bij me past. En dat merk ik nu heel erg in mijn kledingkast. Ik geloof niet dat ik er al helemaal aan uit ben wat wel bij mij past. Maar dat komt vanzelf 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *