een kledingkast die echt bij je past

Nu je je kast kritisch bekeken hebt en er items weg zijn, heb je als het goed is weer wat meer ruimte. Je weet inmiddels ook goed wat je graag draagt en wat juist niet. Dus je kunt nu een kast gaan opbouwen waar je echt blij van wordt!

de regels waar ik me aan vasthoudt

Hoe je je kast weer gaat opbouwen is natuurlijk aan jezelf. Je kunt tweedehands shoppen op Vinted of in tweedehands en kringloopwinkels. Of in een (web)shop.

Ik heb heel rustig aan gedaan met mijn kast weer wat aanvullen. En heb er een paar jaar over gedaan om de kast te krijgen die ik wilde. Dat komt vooral door mijn nieuw opgestelde regels, die lees je hieronder:

> Mijn belangrijkste regel: ben bij nieuwe dingen extreem kritisch en ga voor perfectie!

Daarbij houd ik altijd in mijn achterhoofd: het kledingstuk moet ik mooi vinden, maar het moet ook comfortabel zitten (niet afzakken, niet te groot of te klein zijn, niet knellen, etc). Ik pas het kledingstuk dan ook uitvoerig en als er ook maar een piepklein dingetje niet helemaal in orde is, dan neem ik het niet.

Normaal ga ik niet snel voor perfectie in het leven, want dat is vrijwel onmogelijk. Maar bij kleding kopen wel. Is de kleur nét niet goed? Niet kopen. Sluit de broek boven om net niet goed aan? Niet kopen. Een paar voorbeelden, maar zo kun je er vast nog wel meer bedenken. Wat ik er maar mee wil zeggen; is iets niet helemaal goed, dan ga je het waarschijnlijk niet dragen. Een mooie vuistregel, vind ik. Er zijn namelijk zoveel kledingstukken op de wereld. Het is zonde voor mijn geld en het milieu om hier de fout mee in te gaan, als het niet hoeft.

> Koop nooit meer dan je kunt dragen.

Je weet zelf het beste wanneer je kast ‘gewoon goed vol zit’ en wanneer het uitpuilt. Ik ben altijd kritisch naar de hoeveelheid items die ik heb en of ik alles ook echt kan dragen in een jaar tijd (en dan liefst niet maar één keer). Daarbij bedenk ik me vaak; heb ik het om te hebben of om te dragen?

een kleuranalyse

Wat ik gedaan heb om geen foute aankopen meer te doen, is een kleuranalyse. Je kunt naar een styliste toe om een analyse te laten doen aan de hand van doeken. Dit heb ik jaren geleden eens gedaan en was interessant om eens te doen. Je kunt het ook online met de volgende 3 tools doen. Dit zal in sommige gevallen misschien niet zo accuraat zijn als een styliste met ervaring, maar een begin is het wel. Zo kun je zelf gaan experimenteren!

chat gpt

Dit is het stappenplan om ChatGPT een kleurenanalyse te laten doen:
> Ga naar de website van colorwise en upload een foto van jezelf in goed daglicht. Kies hier op de foto je huidskleur, je haarkleur en de kleur van je ogen.
> Ga naar ChatGPT en plak daar de volgende tekst (die je met je hex kleuren aavult):

Ik wil graag dat je een kleuranalyse doet op basis van mijn HEX kleurcodes. Mijn huidskleur bestaat uit kleurtinten #…, #… en #…. Mijn haarkleur is #… en mijn oogkleur is #…. Welk van de 12 kleurtypes ben ik (zoals herfst, winter, lente of zomer, neem hierbij ook de combinatietypes mee en op ik een warm, zacht, diep, koud of heldere variant van het seizoen ben)? Ik draag zelf graag <favoriete kleuren>.

show my colors

Met de app Show My Colors kun je ook uitvinden welk kleurtype je bent. Je vult een aantal vragen in en aan de hand daarvan wordt bepaald wel type je bent; winter, lente, zomer of herfst (en die ook weer onderverdeeld in light, clear, warm, deep, soft).

In de app staan voor elk type uitgebreide kleurpaletten die je mee kunt nemen bij het shoppen. Superhandig! En als je zo shopt, doe je nog nauwelijks een miskoop.

lida thiry

Vind je het lastig om je kleurtype te bepalen, dan is de website van Lida Thiry erg handig. Haar website is enorm uitgebreid en er staat veel informatie op. Hieronder heb ik haar stappen onder elkaar gezet, zodat je ze makkelijk kunt volgen:

je kleurkarakteristiek vinden

Ben je licht of diep
Ben je helder of gedempt
Ben je warm of koel
Je dominante kleurkarakteristiek
De derde kleurkarakteristiek
Ontdek de ondertoon van je huid

Als jij je dominante kleurkarakteristiek weet, kun je naar deze voorbeelden en beschrijvingen kijken

Warm helder versus warm gedempt
Koel helder versus koel gedempt
Gedempt koel versus gedempt warm
Helder warm versus  helder koel
Licht koel versus licht warm

kijk nu voor de zekerheid bij de 12 seizoenstypes

Ben je een lentetype – wie van de drie
Ben je een zomertype – wie van de drie
Ben je een herfsttype- wie van de drie
Ben je een wintertype – wie van de drie

Het blijft bij sommige mensen lastig om te bepalen welke palet het is. Maar dat komt ook omdat er paletten zijn die goed op elkaar aansluiten. Zo ben ik óf een clear spring óf een soft autumn. Dat betekent dat ik kleuren van beide paletten kan dragen, alleen niet té licht of té donker kan gaan.

Bij het shoppen heb je met de app Show My Color in ieder geval een uitgebreide kleurenbijbel bij je en is het een stuk makkelijker om te bepalen wat nu echt past. En kun je ook meteen heel veel kleuren links laten liggen. Soms is het ook een kwestie van een kleur voor je houden en in de spiegel kijken wat er het eerst opvalt. Als je ze hebt… zijn het de kringen onder je ogen of wat oneffenheden? Of krijg je er juist een frisse uitstraling van?

Voor wie ermee aan de slag gaat, heel veel succes!

1

comments

 1. Ik zou niet teveel geloof hechten aan het resultaat van kleurenanalyses die je online kan doen. Ben zelf jarenlang styliste geweest en enkel met het opleggen van de kleurendoeken kan je exact bepalen welk kleurentype je bent.

  1. Oke, dat kan. Ik heb jaren geleden een kleuranalyse gehad (met de doeken) en het resultaat daarvan is hetzelfde als wat ik nu ook in de online dingen krijg. Misschien is dat dan toeval.
   Een online kleuranalyse is wel een goed uitgangspunt (vind ik), want zo kun je de kleurendoek (of een aantal kledingstukken in de juiste kleuren) uitproberen. Dan krijg je in ieder geval al een beter idee. Maar zo’n doek is natuurlijk wel wat completer, omdat je dan alle kleuren in één oogopslag ziet.

 2. Ik wist niet dat ChatGPT dat ook al voor je kon doen! Ik heb, volgens mij, wel een goed beeld van welke kleuren goed werken bij mezelf, maar ben nu stiekem benieuwd of ChatGPT hetzelfde zou zeggen 😉

  1. Ik ook niet! Hoorde het toevallig laatst van iemand.
   Wat ik zo hoor van mensen die ook een analyse bij een styliste hebben laten doen, is dat je meestal wel een redelijk idee hebt van het type dat je bent. Al vergissen sommige mensen zich wel in het clear/light/soft/warm/cool/deep omdat het in sommige gevallen ook echt om kleine verschillen gaat.
   Heb je het getest met ChatGPT?

 3. Momenteel ben ik mijn zomerkleding een beetje aan het omgooien. Juist meer kleur moet er in. Ik had veel roestbruin/rode kleding. Maar ondanks dat die kleur mij goed staat, ben ik het helemaal beu! Gelukkig heb ik laatst weer wat leuke vrolijke items (ook voor de winter!) weten te scoren.

  1. Kan me voorstellen dat te veel kleuren in dezelfde richting (wat roestbruin – rood wel is) inderdaad wat saai en eentonig kan worden na een tijd dragen. Wat fijn dat je nu wat meer kleur erbij gedaan hebt : )
   Als je weet wat je kleurtype is, kun je meestal ook in dat seizoen het beste shoppen, want dan is er de meeste keus voor je! Nu richting zomer komen de wat fellere kleuren weer. Voor mij ook een goede tijd om te shoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *