morning pages maand

Een routine vasthouden, dat is bij mij iets dat heel moeilijk gaat. Ik heb vast wel eens geschreven, dat ik overal met een heleboel energie aan begin en alles wat ik heb daarin stop. Totdat ik er klaar mee ben en het weer laat liggen. Niet de beste methode om dingen langer vol te houden, haha. Maar zo ben ik nu eenmaal en het is zowat onmogelijk om het te veranderen (trust me, I’ve tried!). Bij deze leg ik me daar dus gewoon bij neer ; )

Zo ben ik in het verleden ook wel vaker begonnen met morning pages. En elke keer als ik dat deed, bracht het me zoveel goeds! Een leger hoofd en wat meer rust. Maar elke keer verwaterde dat ook weer. Dan ging het denk ik weer goed en dan had ik het niet meer nodig.

Nu ik dit zo opschrijf, denk ik eigenlijk; waarom zet ik de verwachting dan ook naar mezelf toe, dat ik dit lang moet volhouden? Waarom is het niet goed genoeg om iets te doen, totdat ik het niet meer nodig heb? Dat is toch ook prima?

Maar goed, waar ik eigenlijk over wilde schrijven na deze lange intro… Als het een periode even wat minder goed gaat, merk ik dat ik elke keer een sterk gevoel krijg om te gaan schrijven. In een moeilijke periode zit ik nu, en ook nu merk ik dat ik alles van me af wil schrijven. Een uitgelezen moment dus, om weer te beginnen met morning pages.

Waar ik het deze keer voor wil gebruiken, is voor inspiratie. Als het minder goed gaat, merk ik dat dat meteen effect heeft op mijn creativiteit. Ik ga dan een soort van op slot. En vaak gaat dat gepaard met minder zin hebben om iets te maken en ook niet meer weten wat te maken. Heel vervelend, vooral wanneer ik normaal gezien niet veel moeite heb met dingen bedenken en maken. En het voelt dan ook een beetje als een straf, dat er niets meer uit mijn handen komt. Want als het wat minder gaat, kan ik juist de ontspanning gebruiken die creatief bezig zijn me brengt. Maar zoiets afdwingen gaat natuurlijk niet ; )

Dus, ik heb weer eens een nieuw notitieboekje besteld en doop de maand december om tot morning pages maand! Aan het einde van de maand laat ik weten hoe het ging.

Als je op internet kijkt, dan raad iedereen die over morning pages schrijft aan, om elke ochtend en eventueel ook elke avond 30 minuten de tijd te nemen om wat pagina’s vol te schrijven. Ik ga me vooral nergens op vastleggen en probeer elke week een aantal keren te schrijven. Met het idee om minimaal 1 bladzijde vol te maken om alles in mijn hoofd eruit te gooien. Vooral geen restricties of regels, want dat kan allemaal maar tegenhouden en belemmeren.

We gaan zien of het gaat lukken om die inspiratie weer los te krijgen en om weer te kunnen ontspannen door lekker te knutselen in mijn zolderkamertje.

Om voor te zijn dat ik niet weet wat te schrijven deze maand, voor mijn december morning pages maand, hier een aantal vragen die ik er elke dag bij kan pakken. Het zal vast niet elke dag allemaal vanzelf uit mijn hoofd en op het papier komen te staan, dus een back-up lijstje is vast handig, dacht ik!

stel jezelf deze vragen

Online zijn duizenden prompts te vinden die je kunt invullen. Maar eigenlijk vind ik niet alle vragen passend voor mijn maand. Voor mij gaat het namelijk vooral om mijn hoofd leegmaken, om ruimte te maken voor creativiteit. De vragen waar ik dus vooral iets mee kan, zijn vragen die me laten nadenken over hoe ik me voel. En om blokkades weg te krijgen. Iets wat ze ook wel braindump noemen, je hoofd zonder na te denken leeg schrijven. Hieronder een lijstje met vragen die daarbij helpen:

– wat geeft op dit moment stress?
– hoe voelt je lichaam zich vandaag? heeft het iets nodig?
– hoe voelt je hoofd zich vandaag? heeft het iets nodig?
– als je vandaag een therapie sessie had, waar zou je het over hebben?
– welke emoties zijn vandaag het grootst?
– wat heb je vandaag nodig?
– zie je vandaag ergens tegenop?
– zit je op dit moment iets dwars?
– wat zou je graag anders willen zien?
– wat is op dit moment een afleiding?
– voel je je in balans vandaag?
– waar ben je vandaag dankbaar voor?
– schrijf al je zorgen en problemen op.
– voel je je ondersteund vandaag door de mensen om je heen?
– voel je je vandaag sterk of juist niet?
– beschrijf de emoties die nu in je omgaan.
– hoe is je humeur vandaag?
– voel je je gefrustreerd over iets?
– waar denk je veel aan vandaag?
– hoe voel ik me over mezelf vandaag?
– is er op dit moment een obstakel?
– ik maak me zorgen over…
– iets wat ik moeilijk vind om te accepteren.

illustratie: ohkayyay.com

1

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *