tweeduizendentwintig

Tweeduizendtwintig is bijna voorbij. Voor mij persoonlijk was het een jaar met veel veranderingen! Ik heb in dit verslag weer een hele hoop eindejaars lijstjes gemaakt; van de leukste en minst leuke dingen en de blogs van het jaar. In deze mega lange samenvatting kun je ook lezen wat ik verder allemaal gedaan heb. Ik zette nog eens alle maandoverzichten en 365 vragen op een rijtje voor je. En dat alles aangevuld met de leukste pagina’s uit het fotoboek van 2020! Pak dus een kopje thee of koffie (en koekie) erbij en ga er lekker voor zitten…

de jaarlijkse vragen

Elk jaar vul ik dezelfde vragen in die weergeven hoe mijn jaar was. Hier de vragen van dit jaar!

1. wat was de leukste maand van het jaar?

Dat was sowieso september, want het was een maand waarin we van alles wat hebben gedaan en meegemaakt. We hadden de eerste helft van de maand nog steeds vakantie in Duitsland met goed weer en veel genieten. De tweede helft was weer thuis zijn en het ‘gewone’ leven weer opstarten. Het was dus een mix van rustig en druk. Van een lege agenda en niets aan mijn hoofd naar weer drukker zijn en veel afspraken. Juist dat contrast maakte het voor mij een hele leuke maand. Het voelde als een afsluiting van een periode en ik kwam ook echt ‘anders’ terug van onze sabbatical. 

2. wat waren de leukste dingen die je dit jaar gedaan hebt?

Er zijn twee dingen die plaats 1 moeten delen, en dat is ons kleine frietje wat in mijn buik groeide en onze verloving en bruiloft. Op plaats 2 komt de sabbatical die we afgelopen zomer deden. Wat een jaar met veel veranderingen! Leuke dingen, zware dingen, gekke dingen, mooie dingen… vooral dingen die ik nooit meer zal vergeten!

3. iets dat je dit jaar voor het eerst deed.

Vanaf maart werkte ik opeens thuis door Corona. Ik had meer tijd over, want ik kon mijn werkdagen zelf indelen en hoefde niet meer te reizen. Om die overgebleven tijd dus goed te besteden zocht ik naar iets nieuws om thuis te doen. Na wat zoeken op internet kwam ik per toeval bij papieren bloemen uit. Wat zagen die er mooi uit! Dat wilde ik ook wel eens proberen. Ik kocht alles wat ik nodig had om ermee te beginnen en hoopte maar dat het iets zou worden. Nou, dat is wel gelukt! ; )

4. wat was dit jaar niet zo leuk?

Ik ben – vooral in het begin van mijn zwangerschap – best wel ziek geweest. Na de eerste misselijkheidsperiode ging het weer wat beter, maar al snel volgden er weken van enorme moeheid. Aan het einde werd het juist zwaar door mijn heupen en bekken waardoor ik het niet meer zo goed trok. Ik werd steeds immobieler en heb de weken van mijn verlof vooral op de bank moeten doorbrengen. Het was soms best pittig. Toch hoorde het er voor mij bij en heb ik het – op een paar momenten na – niet vaak als heel ellendig ervaren. Het was vooral één grote les in loslaten van wat je wil en toegeven aan je lijf. 

5. waar had je wel meer van willen doen?

Wat iedereen je adviseert wanneer je zwanger bent (of wil worden); geniet van uitslapen, doe precies waar je zin in hebt, spendeer zoveel mogelijk tijd aan je hobby’s, ga nog een paar keer extra vaak naar de film of uiteten, spreek met je vrienden af… ben vooral spontaan! Want als er straks een ukkie is, dan zijn er niet zoveel momenten meer dat je spontaan iets kunt doen. Dan moet veel/alles gepland worden en zal er minder tijd zijn om dingen in je eentje of met z’n tweetjes te doen. Deze dingen hebben we wel proberen te doen, maar ik krijg ook het gevoel dat we dat nog meer hadden moeten benutten. Maar dat gevoel zal iedere zwangere vast wel hebben 😉 En met Corona waren (en zijn) de opties ook wel flink beperkt… dus eigenlijk was het ook wel goed zo. Niets aan te veranderen! 

6. Wat heb je dit jaar afgesloten?

Een leven met ons tweetjes, alleen F en ik. Straks komt de uk erbij en dan zijn we voor altijd met z’n drietjes (of ooit met nog meer). En als het over mijzelf gaat, dan heb ik een gevoel van gejaagd zijn afgesloten. Voor de sabbatical had ik vaak het gevoel dat ik zoveel mogelijk leuke dingen moest doen, mooie dingen moest maken en ook op mijn werk voelde ik me regelmatig gejaagd. En van dat gevoel kwam ik, als we niet op sabbatical waren gegaan en die rust gepakt hadden, niet snel afgekomen. Ik denk achteraf gezien dat het niet alleen de rust was, maar dat ook de zwangerschap me enorm veranderd heeft. Ik kan dingen sneller naast me neerleggen en relativeren en dat geeft een enorme rust! Als mama zijnde kijk ik echt anders tegen dingen aan dan dat ik voorheen deed. Het is moeilijk uit te leggen, maar misschien dat andere mama’s dit ook hebben? 

7. aan welke nieuwe dingen ben je dit jaar begonnen?

De papieren bloemen die ik maak, een gezin stichten en als getrouwd door het leven gaan, een sabbatical, een foto project, de day zero challenge. Ik deed dit jaar ook voor het eerst mee aan #20of2020 op Twitter. 

8. welke leuke plekken bezocht je dit jaar?

Ik ben voor het eerst in München geweest en ook in Innsbrück, en natuurlijk onze sabbatical in Kochel. Door Corona hebben we verder geen uitstapjes gemaakt afgelopen jaar. Laten we hopen dat dit in 2021 beter wordt! Ik mis reizen en citytrips en op vakantie gaan wel echt… Of eigenlijk is het vooral het gevoel van het vele thuis zitten, de dagen die allemaal hetzelfde worden. 

9. waar ben je naartoe op vakantie geweest?

Als de sabbatical meetelt als vakantie, dan Kochel Am See in Duitsland.

10. welke aankoop van dit jaar zal je je nog lang herinneren? 

Dat zijn onze trouwringen denk ik. Omdat ik geen sieraden persoon ben, had ik eerst helemaal geen zin in een trouwring. Ook dacht ik dat we vast geen mooie konden vinden, want ik kende alleen de ‘standaard’ ringen van de juwelier, en die vond ik echt niet bij mezelf passen. Toen we op Etsy keken zagen we al heel snel een set die we supermooi vonden, en die kochten we dan ook. Beste aankoop van het jaar, want ik ben er helemaal verliefd op geworden <3

het photobooth project

In februari heb ik mijn jaarlijkse fotohokje foto gemaakt. En dit jaar is er zelfs nog een extraatje! Je hebt vast al ergens gelezen dat ik de foto’s voor 2021 vervroegd heb. Want ik heb komende februari (wanneer ik normaal gezien de foto’s maak) waarschijnlijk andere dingen te doen ; ) Ik ben daarom in december al in een fotohokje gedoken. Dit jaar dus 2 foto’s! Al telt de nieuwste eeeeigenlijk mee voor 2021. 

documenteren is nog steeds wat ik het liefste doe

Mijn maandelijkse overzichten werden anders dit jaar. Ze werden veel langer want ik maakte steeds meer foto’s en vond het leuk om alles wat uitgebreider vast te leggen. Aan het einde van het jaar voegde ik naast foto’s ook soms stukjes toe die meer weergaven hoe ik de maanden heb ervaren. Iets waar ik komend jaar mee door wil gaan. 

→ Hier kun je alle maandelijkse overzichten nog eens terugkijken:
januari · februari · maart · april · mei · juni · juli · augustus · september · oktober · november · december

Dit jaar ben ik ook begonnen met een soort A Question A Day. Elke maand vulde ik dagelijks een vraag in. De vragen gingen over van alles en nog wat. Het liet vooral zien waar ik op dat moment mee bezig was en hoe ik op dat moment in het leven stond. Ik vond het super leuk om dit elke maand in te vullen en kan niet wachten om hier nog zeker een jaar mee door te gaan. 

→ Hier kun je alle vragen teruglezen:
januari · februari · maart · april · mei · juni · juli · augustus · september · oktober · november · december

Al jaren maak ik (bijna) elke dag een foto van de dingen die ik doe, zie en meemaak. Dat heb ik altijd leuk gevonden, want daardoor kun je achteraf nog eens terugdenken aan die dag of dat moment. Mijn hoofd is zo’n zeef dat ik anders veel vergeet, en dat vind ik zonde! Op mijn A Photo A Day blog houd ik deze foto’s bij. En dat zijn er altijd net wat meer dan ik op Insta plaats.

→ Je kunt alle foto’s van 2020 hier vinden.

Voor komend jaar is het doel – als dat gaat lukken – om weer aan de slag te gaan met 1 Second Everyday. Dus elke dag een korte opname van 1 seconde maken, waardoor je aan het einde van het jaar een volledige video van het jaar hebt. Jaren geleden heb ik dat een tijdje gedaan, maar omdat ik het zó vaak vergat, ben ik ermee gestopt. Nu ik ontdekt heb dat je ook live photos kunt gebruiken ervoor, ga ik het nog eens proberen!

→ Je kunt alle filmpjes van vorige jaren hier zien.

hoe ik de lockdown periodes draaglijk maakte

Het is voor iedereen een gek jaar geweest, want Corona. Vanaf het begin heb ik geprobeerd er het beste van te maken door er zo positief mogelijk over te blijven. Dat betekende voor mij vooral dat ik me niet druk wilde maken erover en mijn tijd zinnig wilde invullen. In maart begon ik met het maken van papieren bloemen. Ook maakte ik nog steeds stempels en ik kocht puzzels en schilderen op nummer pakketten om mijn avonden mee te vullen. Regelmatig maakte ik lijstjes met dingen waar ik dankbaar voor was.

Al het thuis werken was in maart en april wel een uitdaging. Ik probeerde zoveel mogelijk vrolijkheid en kleur in mijn dagen te stoppen. Zo kreeg ik heel veel zin om dingen te maken, kocht ik een yoga mat en deed ik een lockdown bingo.

Ook in mijn kleding probeerde ik de boel zoveel mogelijk op te fleuren, met hartjes t-shirts en sokken.

Als ik nu terugkijk op de lockdown maanden, dan zie ik dat in het voorjaar alle foto’s heel kleurrijk waren en ik mijn best deed om de dagen zoveel mogelijk te redden van eentonigheid. Vooral in het overzicht van april zie je dat goed terug. In de zomerperiode werd het wat rustiger met creatief zijn, want zwangerschapsdipje. En in het najaar kreeg dat allemaal weer heel even een opleving. Vanaf september werkte ik wel weer in de winkel. Daardoor had ik bij de tweede lockdown na de zomer een heel ander gevoel. Het voelde veel minder als verplicht thuis zitten, want ik kwam immers nog wel buiten, ging met de bus naar werk en zag daar mijn collega’s en klanten. De laatste maanden was het nog steeds een stuk rustiger omdat er weinig tot geen sociale online dingen waren. Op sommige dagen hakte dat er wel in, omdat alle dagen zo hetzelfde werden. Maar eigenlijk viel het me allemaal best mee. Ik denk vooral omdat ik veel met de baby bezig was en sowieso veel thuis had gezeten… ook als er geen lockdown geweest was. En dan bedoel ik dat ik ook zonder lockdown meer dan normaal thuis had gezeten door de zwangerschap. 

de post die ik dit jaar stuurde

Vooral in maart en april heb ik veel post verstuurd. Het leek me leuk om dit jaar alleen post te versturen die ik zelf gemaakt had, dus geen gekochte kaartjes. Ik had heel erg de behoefte om naast alle online contact ook nog eens ouderwets brieven te schrijven, dus maakte ik een paar keer vrolijke post! 

Ook verstuurde ik een heleboel knuffel beestjes op. Het begon allemaal met een verjaardagskaart voor F. Ik maakte een beertje die bloemen in zijn arm had en een knuffel gaf. Online zagen mensen dat, en vroegen me er ook een te maken en op te sturen naar anderen, om ze een knuffel te geven. Ik vond het super leuk om dit te kunnen doen voor mensen die zelf de deur niet uit konden om een kaart te kopen en op te sturen <3

wat ik dit jaar luisterde

De drie maanden dat we in Kochel waren heb ik misschien één keer mijn Spotify aan gezet… Bizar! Want ik luister normaal best wel wat muziek. Eenmaal thuis heb ik wel weer vaker geluisterd. Maar alsnog was dit jaar geen muzikaal hoogtepunt, want ik ontdekte niet echt veel nieuwe bands zoals ik dat vorige jaren deed. Ik luisterde wel graag naar mijn oude vertrouwde bands en artiesten, en ook naar nieuwe albums die ze uitbrachten. Zo af en toe kwam er eens een nieuwe band bij, maar lang niet zoveel als normaal. Hier kun je mijn meest beluisterde bands van het jaar vinden. 

de grootste lessen van dit jaar

Aan het begin van het jaar maakte ik nog een bucketlist die ik door het jaar heen wilde afstrepen. Ik koos er bewust voor om geen doelen te stellen. Dat deed ik vorige jaren meestal wel, en daar kwam dan nooit echt meer veel van. Met de bucketlist had ik goede hoop om wel wat meer dingen te kunnen doen. In de praktijk bleek dat toch anders! Deels ook door Corona. Wat wel goed werkte, was beginnen met het day zero projectWaarom dat nou wel werkte en een bucketlist niet… Misschien omdat ik er elke maand een stukje over schreef? Ik begon ermee in september en streepte in de laatste maanden van het jaar best wel al wat dingen af. 

Wat ik door dit hele project en proces vooral leerde, is om de dingen die ik wil doen klein te houden. En nog belangrijker, alleen dingen echt uit te voeren als ik er zin in heb. Ik heb mezelf helemaal geen druk opgelegd om ook maar iets te halen dit jaar. 

Door de rustige maanden in Kochel en de zwangerschap ben ik heel anders tegen doelen en dingen doen/’moeten’ aan gaan kijken. Voorheen voelde ik toch altijd een soort druk om zoveel mogelijk projecten te doen en om daar ook regelmatig mee bezig te zijn. Ik maakte er veel tijd voor vrij. Dat deed ik met heel veel plezier, maar ergens knaagde het ook wel. Dat was de druk die ik erbij voelde. Dit jaar heb ik dit helemaal losgelaten, wat me eerder niet lukte. Ik deed alleen iets als ik er zin in had en als het me ook echt plezier opleverde. Mijn nieuwe tactiek werd dan ook om elke dag even na te gaan bij mezelf waar ik nu echt zin in had. Sommige dagen was dat inderdaad iets maken, andere dagen was ik te moe en wilde ik alleen op de bank hangen. Dat was dan ook goed en dat gunde ik mezelf dan ook (en ook nog zonder schuldgevoel!). En soms was ik te moe maar wilde ik wel nog wat doen, dan koos ik voor iets als schilderen op nummer. Geen druk om iets moois te moeten maken, maar wel nog een beetje creatief kunnen zijn. Het ging vooral om de ontspanning. 

Tweeduizendtwintig is een gek jaar geweest voor ons allemaal. Het heeft vooral om veel aanpassingsvermogen en flexibiliteit gevraagd en ons leren omgaan met onzekerheid. En hopelijk ook wat positieve dingen gebracht. Ik wens jullie een heel gelukkig, gezond en positief jaar! Laten we hopen dat 2021 een heel fijn jaar gaat worden : D 

0

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *