the ripple effect

Wat ik zo af en toe in een boek tegenkom is the ripple effect. En dan gaat het over het effect dat wij mensen hebben op anderen, door de dingen die we doen of zeggen. Dit kan positief of negatief zijn, maar als je me kent, weet je dat ik me vooral op het positieve ervan richt ; )

Vaak heb je niet eens door welk effect je hebt op anderen, want het gaat meestal om (korte) ontmoetingen die een indruk of gevoel achterlaten. Wat je vaak niet ziet, is wat het met de ander doet.

Het idee ervan is, dat je de wereld en anderen met positiviteit benaderd. En dat dit een groot effect kan hebben op alles om je heen. Je kunt de wereld om je heen ermee veranderen. Veel mensen hebben niet door hoe groot zoiets kan zijn voor zichzelf en een ander.

Wat ik er zo mooi aan vind, is dat je het bij alles kunt toepassen. Zolang je er maar open voor staat. Hier een aantal voorbeelden die ik probeer te doen:

een glimlach en een hoi

Het kan zo simpel zijn als even naar iemand lachen of hoi zeggen als je (een vreemde) tegenkomt op straat.

Je weet nooit welk effect het op iemand heeft. Misschien zeg je vriendelijk gedag aan een oudere dame of heer op straat. Voor jezelf iets kleins, maar misschien is dat net dat lichtpuntje in de dag van diegene. Je weet niet hoe groot de sociale kring van de ander is, of diegene alleen woont en daardoor misschien weinig met anderen praat.

Een van de dingen die ik probeer te doen, mocht een ander er open voor staan (en dat merk je snel), is een praatje maken. Met mensen in het dorp die ik tegenkom even kort iets uitwisselen over het weer of over iets wat er gebeurt.

Of iets positiefs opmerken over (het werk van) de boodschappen bezorger. Als me iets opvalt in positieve zin, dan zeg ik het. En er komt eigenlijk altijd een leuk kort gesprekje uit.

een compliment

Iemand een compliment geven doet wonderen voor de ander! Zorg wel dat het een gemeend en echt compliment is. Wanneer je dit af en toe doet, merk je dat er ook steeds meer aan anderen begint op te vallen. Het traint je in het zien en waarderen van kwaliteiten bij anderen (en daardoor ook bij jezelf).

Door het geven van een compliment, geef je de ander iets positiefs mee en laat je de ander zich goed voelen over zichzelf.

een kaartje sturen

Nog een simpele, maar effectieve manier van positiviteit verspreiden is een kaartje sturen. Het kost niet veel moeite, maar je kunt een ander wel op een makkelijke manier laten weten dat je aan iemand denkt. En een kaartje zegt nog altijd veel meer dan een snel smsje! Vergeet nooit dat een handgeschreven kaart met (al is het een paar) mooie woorden een groot effect kunnen hebben.

Als ik zelf een kaart of brief ontvang, dan zie en voel ik dat de ander er tijd en moeite in heeft gestoken. Alleen maar voor mij! Wat een eer : )

bedankjes

Wil je het wat groter aanpakken, geef anderen dan eens een bedankje. Dit kun je doen door het ze te vertellen, maar je kunt ook een bedankbriefje sturen.

Gewoon zomaar, een bedankje voor wat diegene voor je doet. Of een bedankje voor wat de ander in je leven veranderd heeft. Een van de grootste complimenten die je kunt krijgen, is een positieve verandering die een ander (onbewust) heeft teweeggebracht bij je. Soms weet diegene dat niet eens, dus hoe leuk als je diegene dat mee kan geven!

Zo heb ik laatst een aantal mensen een briefje gestuurd en daarin opgeschreven wat ik aan diegene waardeer.

Zo past de foto hierboven – van Zintenz, een van de leukste kaartenmakers die er zijn – er ook goed bij. Door dit toe te passen in je dagelijks leven maak je de wereld van jezelf en anderen mooier en positiever. Je plant als het ware een positiviteits-zaadje bij anderen dat (hopelijk) mag uitgroeien tot nog meer positiviteit. En zo wordt het steeds verder doorgegeven.

1

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *