nostalgie

Zo, na weken is het dan zover. Ik heb alle seizoenen van The Office gekeken. Wát een serie! En de laatste aflevering, waarin elk karakter op zijn eigen manier afscheid neemt, heeft deze post geïnspireerd. De laatste zin die Andy namelijk uitspreekt in de serie is dit:

“I wish there was a way to know you’re in “the good old days”, before you’ve actually left them.

– Andy Bernard

Zo mooi ♡ (echt, ga deze serie kijken mensen. Van voren tot eind, er zitten echt pareltjes in!).

Nostalgische momenten heb ik eens in de zoveel tijd. Als fervent documenteerder kan dat ook bijna niet anders ; ) Regelmatig scroll ik door mijn foto blog terug om foto’s te kijken van tijden die al zijn geweest. Of door mijn blog om te lezen wat ik een aantal jaar geleden zo allemaal deed en interessant vond. Mij heeft dat altijd een goed gevoel gegeven. Het gevoel dat ik een rijk leven heb, dat ik dankbaar mag zijn voor waar ik ben gekomen en voor de mensen om mij heen. Het geeft mijn heden weer een extra laagje, mijn dagen een extra sprankel. Ik zoek het dus bewust op, en daar blijken nogal wat voordelen aan te zitten. Kijk maar mee…

Af en toe terugkijken blijkt dus goed voor je te zijn! Oude opvatting bestempelden nostalgie als een vorm van mentale stoornis, maar de moderne psychologie ziet het juist als een waardevolle emotionele bron. Men gelooft nu dat nostalgie juist kan helpen als mechanisme waarmee we periodes van stress en eenzaamheid beter kunnen doorstaan. Ook heeft het een belangrijk sociaal component. Want wanneer we terugdenken aan het verleden, bevatten onze herinneringen vaak – voor ons – belangrijke sociale interacties en gedeelde ervaringen met mensen die we liefhebben. Dit kan het gevoel van sociale verbondenheid versterken. Onderzoek toont zelfs aan dat nostalgische gevoelens ervoor kunnen zorgen dat je je meer gesteund voelt, het kan je eenzaamheid verminderen en je ook liefdadiger en vrijgeviger maken naar anderen toe.

In een studie vergeleken onderzoekers nostalgie met twee ogenschijnlijk verwante vormen van denken over iemands leven: het herinneren van een positieve gebeurtenis uit het verleden of het zich voorstellen van een gewenste toekomst. Door zich te concentreren op een gebeurtenis die hen nostalgisch maakte, hadden mensen het gevoel dat hun leven meer betekenis had dan door zich een wenselijke toekomst voor te stellen. En in vergelijking met beide andere reflecties, verminderde nostalgische gevoelens de behoefte van mensen om te zoeken naar betekenis in hun leven – ze hadden al het gevoel dat het leven betekenis had.

Deze en andere bevindingen suggereren dat nostalgie niet alleen je gevoel van betekenis in het leven versterkt, maar ook als buffer kan dienen wanneer je een verlies aan betekenis ervaart. En het kan je ook helpen om vooruit te komen in het leven. Zoals een onderzoek aantoonde, kan nostalgie je motivatie verhogen om belangrijke levensdoelen na te streven, omdat het je zingeving vergroot – niet alleen omdat je er beter van wordt.

> Why we long for the past
> What is nostalgia good for?
> Nostalgia: An impactful social emotion

3

comments

  1. Ik ben een vrij nostalgisch iemand maar ik had er nog nooit bij stilgestaan dat dat zo zijn voordelen had. Zo fijn om terug te denken aan leuke herinneringen en bepaalde zaken te bewaren die je daar mee verbinden. Kleine souvenirs, foto’s, brieven, kaarten, …

    1. Dat had ik dus ook! Totdat ik toevallig bij een artikel uitkwam.
      Maar als ik er zo over nadenk, dan merk ik ook echt dat het positieve effecten heeft. Zelfs als de tijd waar je aan terugdenkt niet fijn was, je ziet dan juist ook wel weer hoe je leven veranderd is in de tussentijd en hoe je gegroeid bent. En dan zijn er weer veel dingen om dankbaar voor te zijn! Dat heb ik tenminste : )

  2. Dat had ik dus gisteren en eergisteren, toen ik mijn oude dagboekjes en blogposts aan het lezen was. Echt zo’n gevoel van “wat was het toch een fijne tijd eigenlijk!” of – zoals je hierboven/onder ook schrijft – dat je dan ziet dat het eigenlijk helemaal niet zo goed was en wat het verschil is met nu. Ik wist ook niet dat er zoveel voordelen aan zaten, maar nu ik het hier zo lees is het wel logisch! 🙂

    1. Ha heerlijk, even alles nog eens doorlezen, hè? Het lijkt wel vind ik, alsof de mooie momenten dan nog eens extra aangestipt worden en in je herinnering als nóg positiever worden opgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *