homework for life

Mooi vind ik het, als ik online iets tegenkom waar ik zelf ook mee bezig ben. En nog mooier, als degene die erover heeft geschreven, het op een goede manier kan uitleggen. Daarom deel ik vandaag met jullie; Homework for Life. Een techniek voor het vastleggen van je leven.

foto: @geloyconcepcion

In het artikel dat ik gevonden heb, gaat het vooral om het vastleggen van de belangrijke dingen in het leven van je (kleine) kind. Maar ik gebruik het voor mijn hele leven.

Als je me al langer volgt, weet je misschien dat ik sinds 2015 (bijna) elke dag een foto post op A Photo A Day. Dat is ook al een soort homework for life ; ) Maar ik vind het ook erg leuk om mijn dagen bij te houden met tekst. Een foto kan sommige momenten namelijk nooit volledig uitleggen.

In het artikel kun je zien hoe vader Matthew Dicks dat doet (in een spreadsheet). Maar je kunt dat natuurlijk op elke manier invullen die bij je past. Voor mij is dat in een lijstje op mijn telefoon (want, altijd bij de hand), en daarna in mijn notebook.

Maar goed, de techniek die Matthew gebruikt, werkt goed. Hij schrijft:

Although I now have a spreadsheet that contains 27 pages and more than 3,500 entries, the simple act of noticing them, acknowledging them, and then recording them has cemented so many of them into my mind. But even when I can’t remember one of these memories, I can flip back to an entry, like one from March 2016 that reads: “Charlie and I rake leaves in the backyard. It feels so good to have this unhelpful little boy helping me.”

Door het bijhouden van je leven op deze manier, ben je in een paar seconden weer terug in dat moment als je het een keer terugleest.

Je vraagt je elke dag af: “What’s the most story-worthy thing that happened today?”En zo bouw je een sheet of boek op met de mooie momenten van je leven.

Wat ik er zo mooi aan vind, is dat de herinneringen op deze manier een grotere waarde krijgen naarmate de tijd vergaat. Het lijkt zo klein als we het meemaken, maar als we het later teruglezen, is het een grote kostbare herinnering geworden. Want we kunnen het niet meer overdoen. Het is nu een mooi moment om steeds weer opnieuw te beleven. En om het nog even zoetsappig te maken; het zorgt voor kriebels in je buik en een warm gevoel in je hart.

Wat zo leuk is aan de techniek, is dat je er steeds beter in wordt om deze fijne momenten te herkennen. Je ziet steeds meer moois in de, op het eerste oog, gewone momenten in je leven. Zo krijgt je leven nog meer moois!

Matthew schrijft ook: ‘als er ooit brand uitbreekt in mijn huis, dan weet ik zeker dat ik mijn gesigneerde Kurt Vonnegut album niet red. En ook niet het meat pie recept van mijn overleden moeder. Ik neem de Homework for Life spreadsheet mee, want die is onbetaalbaar’.

1

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *