dingen die je productief maken

Er zijn verschillende dingen die mij helpen om productief te zijn in de studio. Voor mij begint het allemaal met mezelf klaarmaken om in een flow te werken. Wanneer dat me lukt, krijg ik heel veel af!

Lees verder om te zien welke tips ik voor je heb over in een flow komen en welke boeken over productiviteit ik je kan aanraden te lezen.

een goede nacht slaap…

helpt me altijd wel om een frisse geest te hebben. Wanneer ik uitgerust ben, is het meestal niet al te moeilijk om dingen te vinden die je die dag wil bereiken en er hard voor te werken. Wanneer ik een nacht niet goed geslapen heb, merk ik dat aan een aantal dingen: een hoofd vol watten, minder creativiteit en langzamer werken.

alle notificaties uitzetten…

en mijn telefoon ook wegleggen als ik bezig ben. Het zorgt alleen maar voor afleiding, en dat is precies wat je uit een flow haalt. Ieder klein berichtje op Instagram of Facebook heeft de potentie je naar een eindeloze scroll put te lokken ; ) En vaak merk je pas minuten (of uren) later dat je afgeleid bent.

doe een 10 minuten productieve meditatie

Maak een wandeling of neem de tijd om even 10 minuten te zitten, om over een probleem na te denken. Wanneer je gedachten ergens anders naartoe gaan, geef je het opnieuw de aandacht. Op deze manier train je je geest om te focussen en concentreren. Dit gaat uiteindelijk flink helpen om dingen af te krijgen en in een constante flow te blijven.

ben gedisciplineerd…

en vermijd afleidingen. Dit vergt wat doorzettingsvermogen en is voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan! Maar bedenk je dat elke minuut dat je je laat afleiden, er één is dat je niet aan de dingen werkt die je leuk vindt.

maak alles om je heen ‘werk klaar’

Voor mij betekent dit een schone tafel zonder allerlei rotzooi om me heen, een fles water dichtbij. Er zou geen reden meer moeten zijn om nog ergens voor op te staan (behalve de wc).

maak een to-dolijst

Belangrijk hierbij is om niet te veel dingen op je lijst te zetten. Wanneer je lijst klaar is, kijk er nog eens naar en zet de dingen op volgorde van prioriteit. Denk goed na over wat je echt wil bereiken vandaag, en wat je als eerste af wil hebben. Luister ook goed naar jezelf, waar heb je vandaag echt zin in? Ga dat doen! Zorg ervoor dat de keuze die je uiteindelijk maakt, je tijd waard is.

plan tijd om te rusten…

om je hoofd weer leeg te maken. Niets zo belangrijk om ook even weg te gaan uit de ruimte waarin je werkt. Ik eet bijvoorbeeld mijn lunch nooit in mijn studio, om te voorkomen dat ik toch weer door ga werken terwijl ik eet. Het beste is, om even naar buiten te gaan voor een wandeling bijvoorbeeld. Maar het helpt ook al om naar een andere ruimte te gaan. Als ik niet ga wandelen, dan kijk ik een makkelijke serie om mijn hoofd even te laten rusten.

luister naar je lichaam

Dit is de allerbelangrijkste van ze allemaal. Als je je lichaam goed leert kennen, leer je ook de signalen kennen. Je lichaam geeft altijd aan wat het nodig heeft. Wanneer ik te veel of te hard aan het werken ben, dan is het eerste teken moeheid. Soms merk je hier niet heel veel van, want je gaat er zo doorheen. Wanneer ik toch door blijf werken, krijg ik last van mijn schouders en nek. Ze worden stroever en pijnlijk. Dan weet ik dat het heel snel tijd is om te stoppen met werken. Soms makkelijker gezegd dan gedaan ; )

boeken over productiviteit

Deze boeken heb ik gelezen over de onderwerpen productiviteit en organizen. Ik vond ze allemaal leerzaam om te lezen en heb er ook wat uit opgestoken:

Tom Rath
Eat Move Sleep: How Small Choices Lead to Big Changes

Dr. Srini Pillay
Think Less Learn More: Unlock the power of the unfocused mind

Joshua Becker
The More of Less: Finding the Life You Want Under Everything You Own

Rick Hanson
Just One Thing: Developing A Buddha Brain

Angela Duckworth
Grit

0

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *