rainbow friends

Als bijna mama kijk ik de laatste tijd meer en meer naar speelgoed. Ook al kunnen we er nog een tijdje niet zoveel mee en is het voor nu vooral om naar te kijken, ik vind het toch leuk om alvast wat ideetjes op te slaan. En nog leuker om nu al zelf wat te maken!

educatief speelgoed

Misschien heb je wel eens van de term â€˜Montessori speelgoed’ gehoord. Nee? In het kort betekent het vooral dat het gaat om educatief speelgoed dat vernoemd is naar Maria Montessori, de eerste vrouwelijke arts van Italië. Ze was o.a. hoogleraar antropologie en studeerde pedagogiek. Ze heeft een werkwijze ontwikkeld die kort samengevat kan worden als ‘help mij het zelf doen’. Elk kind heeft een intrinsieke motivatie om zichzelf te ontplooien en ontwikkelen. Als ouder kun je daar op inspelen door de juiste materialen aan te bieden aan je kind, bijvoorbeeld speelgoed waar ze lekker mee kunnen experimenteren. 

Het gaat er vooral om, om kinderen aan te moedigen de wereld om zich heen zelf te leren verkennen. Door het spelen met Montessori speelgoed leren ze hun zintuiglijke waarneming, fantasie en verbeeldingskracht te ontwikkelen.

Helaas is het niet voor iedereen te doen om het speelgoed te kopen, want het kost nogal wat! Kijk maar eens bij merken als Grapat, Waldorf en Grimms. Ook niet gek, want de kwaliteit is waarschijnlijk gewoon heel goed. Ik zocht naar alternatieven die ik zelf kon maken (en die uiteraard ook veilig voor kinderen zijn).

Na wat zoeken kwam ik bij De Viltshop het grootste aanbod aan verschillende houten poppetjes tegen, en nog betaalbaar ook! Ik bestelde er grote poppetjes, poppetjes met muts, bomen, paddenstoelen en vogels. 

En toen kwam het leukste gedeelte… Met ecoline verfde ik ze. En je kunt er een laagje lijnzaadolie overheen doen als finish. Stockmar aquarelverf is ook veilige verf om te gebruiken. 

Ook als je zelf (nog) geen kinderen hebt… dit is echt een heel leuk (kraam)cadeautje voor familie/vrienden/kennissen met kids! 

0

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *