mijn creatieve to-read lijst

In een creatieve flow zitten vind ik toch wel het allerfijnste wat er bestaat. Maar het is niet altijd makkelijk om erin te komen of erin te blijven. Dat vergt de ene keer weinig en een andere keer juist veel inspanning. Om mezelf in ‘een creatieve state of mind’ te houden, lees ik graag boeken over dit onderwerp. En ik dacht, laat ik weer eens een nieuw lijstje maken met de boeken die ik dit jaar graag nog hierover wil lezen.

creatief zijn; een manier van leven | Rick Rubin

Men ziet creativiteit en kunstenaarschap meestal als een roeping voor die paar mensen die met dergelijke gaven geboren zijn. Gelukkig is dat niet het geval. Creativiteit is geen zeldzaam talent, maar een fundamenteel aspect van het mens-zijn. En het is voor ons allemaal weggelegd.
Muziekproducent Rick Rubin heeft in de loop der jaren diep nagedacht over waar creativiteit vandaan komt en heeft geconcludeerd dat kunstenaarschap niet zozeer gaat over je specifieke output, maar veel meer over je relatie tot de wereld. Creativiteit heeft een plaats in ieders leven, maar wie dat wil, kan er meer ruimte voor maken.

‘Creatief zijn’ is een prachtige en genereuze studie die het pad van de kunstenaar belicht als een weg die we allemaal kunnen volgen. Rubin distilleert de wijsheid van een leven lang werken tot een heldere leeservaring en geeft ons handvatten hoe we onze blik kunnen verruimen om zelf beter te leren creëren.

leren van kunst; ruimte voor & door creativiteit | Olga Potters

Een boek dat vooral is gericht aan (aankomende) basisschool leerkrachten in het kunstonderwijs, maar daardoor niet minder interessant voor iemand die graag met creativiteit bezig is. Het boek wil inspireren, informeren, uitdagen en verwarren. 

Creativiteit met verbeeldingskracht als fundament is van groot belang voor opgroeiende kinderen. Creativiteit is een ingewikkeld begrip. Als je het vastlegt, in leerlijnen verwoordt of in stappen beschrijft, kan het als los zand tussen je vingers wegsijpelen. Toch kun je veel dingen doen en leren om de creativiteit van je leerlingen vleugels te geven. Over hoe je dat doet in het basisonderwijs gaat Leren van kunst.

Wat kunnen we leren van kunst als het gaat om creativiteit? Kunst maakt via kritische vragen ons hoofd en onze zintuigen wakker. Kunst nodigt uit tot dialoog door je uit te dagen tot het innemen van een ander perspectief. Daarmee voedt kunst de verbeeldingskracht en schept ruimte. Ruimte in tijd, voor ideeën, om uit te proberen, voor contact en om te ervaren. Ruimte dus ook voor persoonlijke betekenisgeving.

het geheime leven van kleuren | Kassia St. Clair

Het geheime leven van kleuren is een levendige geschiedenis van kleuren en de onvergetelijke verhalen die erachter schuilgaan. Het geeft een geheel nieuwe blik op onze geschiedenis en cultuur; na het lezen van dit boek zal kijken naar kleur nooit meer hetzelfde zijn. Klinkt veelbelovend, toch?

boeken over de psychologie van flow

creativiteit; flow en de psychologie van de ontdekking | Mihaly Csikszentimihalyi

De grondlegger van de positieve psychologie en van flow past deze kennis toe op het creatieve proces.

Wanneer we creatief zijn, vergeten we onszelf en raken we in een flow. Maar hoe is die creatieve flow te bereiken? De legendarische psycholoog Csikszentmihalyi toont in dit boek aan dat creativiteit ten diepste gaat over de momenten die ons gelukkig maken en laten zien dat ons leven de moeite waard is. Hij baseerde dit boek op dertig jaar onderzoek en honderden interviews met uitzonderlijke personen – van biologen tot kunstenaars, van politici tot natuurkundigen – die deze flow in hun leven geïntegreerd hebben. 

imagine; hoe creativiteit werkt | Jonah Lehrer

Jonah Lehrer is New York Times-bestsellerauteur en schrijft in zijn boek over hoe nieuwe ideeën ontstaan. Hij baseert zich hierbij op neurologisch en psychologisch onderzoek. Het levert verrassende conclusies op: creativiteit is niet een talent van uitverkorenen en komt ook niet uit het niets. Het is een combinatie van denkprocessen die we allemaal kunnen leren gebruiken. Wist je dat de kleur blauw je kan helpen je creatieve output te verdubbelen, maar dat brainstormsessies juist géén nieuwe creativiteit opleveren? En waarom liet Steve Jobs alle wc’s bij Pixar naar de hal verplaatsen? En dat Bob Dylan zijn beste nummers schreef in een periode dat hij eigenlijk wilde stoppen als muzikant? Imagine is een sprankelend boek dat je helpt creativiteit te begrijpen en zelf creatiever te worden.

the secret of the highly creative thinker | Dorte Nielsen

Mensen die goed zijn in het verzinnen van ideeën zijn goed in het zien van verbanden. Zou het leren zien van verbanden een manier kunnen zijn om mensen te helpen creatiever te zijn? Dit boek probeert de mythe te ontkrachten dat creatief talent iets is van een hoogbegaafde minderheid. Het probeert anderen de kennis, technieken en training te geven die ze nodig hebben om hun eigen aangeboren creativiteit te vergroten en de weg te wijzen naar plezier, voldoening, uitvinding, innovatie en verandering. Het is een uniek boek dat een praktische aanpak combineert met de nieuwste neurowetenschappen over het ontwikkelen van je aangeboren creativiteit.

creatieve werkboeken

find your artistic voice: the essential guide to working your creative magic | Lisa Congdon

De unieke stem van een kunstenaar is zijn of haar visitekaartje. Het is wat elk van hun werken vitaal en bijzonder maakt. Maar het ontwikkelen van zo’n uniek kunstenaarschap vereist inspanning en doorzettingsvermogen. Bestsellerauteur, kunstenaar en illustrator Lisa Congdon brengt haar expertise in deze gids voor het proces van artistieke zelfontdekking. Met advies van Congdon zelf en interviews met gevestigde kunstenaars, illustratoren en creatieven, zal dit unieke boek lezers laten zien hoe ze hun eigen visuele identiteit kunnen identificeren en koesteren, door de invloed van kunstenaars die ze bewonderen kunnen navigeren, door angst en onzekerheid heen kunnen prikken en de waarde van hun persoonlijke reis kunnen waarderen.

creative thinker’s exercise book | Dorte Nielsen

Hoe leg je verbanden die anderen niet leggen? Dit is het werkboek dat hoort bij het boek The Secret Of The Highly Creative Thinker. Het is gebaseerd op een dynamische balans van theorie, techniek en oefeningen. Het is een praktisch werkboek en de perfecte uitlaatklep om je handen vuil te maken en te duiken in oefeningen die je vermogen om verbanden te zien en te leggen versterken. Het werkboek is bedoeld voor mensen die hun creativiteit willen vergroten.

Het kan gebruikt worden om:
– iemands creatieve vermogen te ontwikkelen
– onderliggende mechanismen in creatief denken te trainen
– educatieve doeleinden te verrijken
– de ideeënproductie te verhogen

Het creatief denkboek is voor iedereen die zich graag overgeeft aan oefeningen om zijn aangeboren creativiteit te versterken door verbanden te identificeren.

welke boeken over creativiteit kun jij aanraden?

2

comments

  1. Ik ben helaas niet zo enorm creatief, maar vind jouw blog hierover wel erg fijn om te lezen. Heel positief en inspirerend. Zelfs ik word enthousiast van sommige tips die je geeft 🙈.

    1. Dat is fijn om te horen, thanks! : )

  2. Oeeeh leuk, ik ben vooral benieuwd naar het eerste boek!

  3. Die over de kleurtjes had ik eens in een winkel zien leggen en trok ook gelijk mijn aandacht! Ben echt super benieuwd om te ontdekken welke boeken je effectief gelezen hebt en wat je daar dan uit meeneemt 🙂

  4. Ik moet meteen aan de Flow denken, maar dat is natuurlijk geen boek. Het is heerlijk als je in een flow kunt komen is mijn ervaring. Ik heb het regelmatig als ik aan het bloggen ben.

  5. Oooooh, goeie tips! Mijn favorietenlijstje op Bol.com is weer een stukje langer geworden.

    Ik ben fan van How to write one song van Jeff Tweedy. En good old Julia Cameron, the Artist’s way (al heb ik die nooit helemaal volbracht, haha!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *