kleuren zijn overal

In mijn research naar kleuren heb ik het in de vorige post gehad over wat kleur met ons doet en color theory. Hoe kleuren ons beïnvloeden en hoe je kleuren kiest om er iets mee uit te drukken.

Wat ik ook een interessant onderdeel van kleuren vind, is het maken van combinaties. Een mooi voorbeeld van iemand die daar heel goed in is, is Lauren Wager. Zij is Color Designer en heeft sinds 2010 de website Color Collective opgezet. Hier plaatst ze regelmatig mooie combinaties die ze uit het dagelijks leven haalt. Zeker eens een kijkje nemen!

Ze heeft inmiddels ook alweer twee boeken uitgegeven die de moeite waard zijn als je meer wil leren over het combineren van kleuren.

zelf aan de slag met combinaties maken

Zelf aan de slag met combinaties maken? Je kunt je laten inspireren door de blogs van mensen als Lauren, maar ook door alles om je heen; de natuur, kleding, printjes die je ergens tegenkomt. Je kunt het overal vandaan halen. Maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en een generator gebruiken.

figma

Als je de video’s over color theory in mijn vorige post hebt gezien, dan weet je dat voor een designer een color wheel noodzakelijk is om de juiste kleuren te kiezen. Hier kun je fysieke versies van kopen, maar er bestaat ook een digitale versie; color wheel van Figma. Hier kun je paletten maken en kiezen voor complementair, triadisch, tetradisch, monochromatisch, enz. Een fijne website om kleuren te kiezen en te leren over kleur. Omdat het zo uitgebreid is.

generators

Een website waar je een generator het palet laat kiezen, zonder er zelf enige invloed op te hebben is coolers.com. Door op de spatiebalk te drukken verschijnt er steeds een nieuwe combinatie. En ook bij mycolor.space kun je een palet samenstellen, maar hier doe je dat door de eerste kleur zelf te kiezen. Aan de hand van die kleur krijg je meerdere paletten te zien.

Dan heb je nog de website van Adobe, waar je drie opties hebt; met het Adobe kleurenwiel een palet maken, vanaf een foto een kleur extraheren of advies krijgen over het gebruik van contrastkleuren.

Als je je palet in actie wil zien, dan is de website designspiration leuk om eens uit te proberen. Hier zet je bovenin de pagina je palet klaar en met jouw kleuren worden allerlei afbeeldingen getoond.

In de khroma generator heb je ook verschillende opties. Je kunt paletten opvragen, kleuren in gradient laten zien of een poster met 2 kleuren. Leuk om eens door te bladeren.

De paletten kun je op verschillende manieren gebruiken. Het is niet alleen een handige tool voor designers en kunstenaars, voor het ontwerpen van hun kunst. Maar ook in je interieur of je kleding.

> hoe ben jij met kleur bezig in je dagelijks leven?

1

comments

  1. Ik laaf mijn ogen aan kleuren. Naar kleuren kijken kan letterlijk, fysiek, deugd doen.
    Kleuren inspireren we ook, zelfs kleuren die ik niet “gebruik” in het dagelijks leven. De kleuren van een zonsopgang boven de Atlantische oceaan, al die pastelschakeringen van blauw, groen, paars, roze, oranje… die inspireren me, geven me een zetje richting creativiteit.

    1. Mooi wat kleuren voor ons kunnen doen, hè! : ) Echt een cadeautje om een zonsopgang of ondergang te mogen zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *